Na adresu našeg portala stiglo je saopštenje iz Područnog Fudbalskog saveza Gradiška. Tema je jedna i jedina, izbori   za predsjednika FSRS. Kao i sve i jedno do sada saopštenje koje je stiglo u naše ruke, tako i ovo sa dragom voljom puštamo i dajemo na sud čitaocima koji će ovaj dokument osuditi, pohvaliti, kritikovati, dopuniti. Saopštenje je potpisao predsjednik Upravnog odbora PFS Gradiška Miloš Brkić, ali lako je prepoznati i rukotvorinu dugogodišnjeg sportskog radnika iz grada na Savi, Đoku Starčevića. Da se čuje i druga strana istine, izvolite gospodo,….

Upravni odbor Područnog fudbalskog saveza Gradiška nalazi za potrebu da se oglasi sa ciljem bolje informisanja fudbalske javnosti, a u svijetlu predizbornih aktivnosti  koje se  vode u jednom dijelu medija na način koji je daleko od poštivanja demokratskih normi ponašanja, a koje se plasiraju sve u cilju diskreditacije sadašnjeg predsjednika FSRS Mile Kovačevića, i danas jednog od kandidata  za istu funkciju u narednom četvorogodišnjem mandatu.

Kao predlagač kandidature PFS Gradiška želi javno apostrofirati dio sportske aktivnosti našeg kandidata u njegovoj bogatoj sportskoj biografiju koju oponenti bez ikakvih argumenata pokušavaju obezvrijediti i pokušati stvoriti „lažnu“ sliku da njihov kandidat ima prednost. Sa stanovišta poštivanja propisanih normi za izbore PFS Gradiška je održao pravovremeno svoju Skupštinu koja je jednoglasno podržala Milu Kovačevića, kao kandidata za predsjednika FSRS,a na osnovu prijedloga skupština OFS- a :Srbac, Gradiška, Prnjvaor i Laktaši. Nezavisno od našeg prijedloga podršku našem kandidatu su dale skupštine područnih saveza: Istočno Sarajevo,Doboj,Prijedor i Bijeljina,što je osamdeset posto fudbalskog članstva FS RS. Mimo „karte puta izbora“ sa dozom zakašnjenja Područni savez Banjaluke i Hercegovine kandiduju Petra Jelića,što nije sporno, ali  nije moralno ostrviti se na drugog kandidata  neistinama i klevetama.

Da bi javnost bila bolje upoznata sa genezom nesporazuma  vratit ćemo se unazad na 2002 godinu,kada je i osnovan Područni fudbalski savez Gradiška. Svi klubovi  tog saveza su bili u okviru tadašnjeg saveza iz Banja Luke.Nezadovoljni „kolačom“ fudbalske vlasti fudbalski radnici Banja Luke su kod tadašnjeg rukovodstva FSRS na čelu sa pokojnim Milanom Jelićem iznudili podjelu na dva saveza. Novoosnovani savez se na taj način našao na „ulici“,a od,do tada zajedničke imovine,podjelom nije dobio niti jednu običnu olovku. Istina ne treba lagati, Gradišci je blagonaklono „polonjen“ dug klubova sa njenog područja, a matični savez je uzeo za pravo da da i otkaz zaposlenom tehničkom sekretaru, a na poslu ostavi sekretara po ugovoru na djelu, a kada je sud presudio u korist radnika, od Gradiške su iz Banja Luke tražili da bude učesnik u plaćanju plata za tog radnika.

Na čelu novog saveza u Gradišci je izabran za predsjednika advokat Mile Kovačević koji sa svojim fudbalskim saradnicima kreće u gradnju fudbalske porodice od „nule“.Tako reprezentacija amatera tog saveza  kao pobjednik na nivou države uspjeva, po prvi puta, izvesti neku selekciju BiH na evropsko prvenstvo u okviru KUP regija UEFA. Od nagrade UEFA za taj plasman kupuju se  prostorije za normalnu djelatnost saveza. Isti savez je organizator od 1996. godine značajnog senorskog turnira, koji ima međunarodni karakter, i na kome je u dva navrata nastupala i Reprezentacija FS RS. Sve su to uvidjeli fudbalski radnici u RS pa su izabrali našeg kandidata Milu Kovačevića za predsjednika FS RS.Na toj funkciji Kovačević je, po prvi puta uspio animirati i drugu stranu (fudbalske radnike u Federaciji) pa je FS BiH materijalno počeo pomagati sve područne saveze. Isti je inicirao ravnomjernu podjelu sredstava UEFA i FIFA koja su dodjeljena FSBiH za otklanjanje posledica od poplava. Malo li je novca u iznosu od nekih milion maraka, a najviše sredstava su dobili klub u Šamcu i klub u Krupi na Vrbasu. Da li treba javnosti spomenuti i fudbalsku manifestaciju FS RS i „Sportskog žurnala“ i nagrade koje nose ime „Miljan Miljanić“ i „Ilija Miljuš“, a koja je davno prerasla granice fudbalskog Balkana. U samoj „kući“ fudbala FS RS više nije problem suđenje drastičnom smjenom isluženih i kompromitovanih sudija, stalo se na žulj namještanju  utakmica selidbom u niži rang takmičenja, smanjenjem Prve lige u cilju podizanja kvalitete, insistiranje na radu sa mladima i da dalje ne nabrajamo. Sve su to uspjesi koji se mogu pripisati sadašnjem predsjedniku i, njegovom načinu rukovođenja, te članovima njegove fudbalske „vlade“.

Kao neosporni sportski radnik Kovačević u svom mjestu življenja-mjesto Žeravica-nastanjeno ponajviše izbjeglicama i Romima(dakle siromašna populacija) je inicijator već izgrađenog modernog fudbalskog stadiona, sa tribinama i krovom kome nisu dorasle daleko veće fudbalske sredine.

Sve što smo pobrojali je provjerljivo i, vjerovatno razlogom,da i ostali područni savezi na svojim skupštinama dadoše podršku našem kandidatu. Nama nije jasno ,što kao „mali“, smetamo fudbalskoj Banja Luci. Kao najveći grad i danas imaju dosta „fudbalske vlasti“.Potpredsjednik FSBiH je gospodin Darko Ljubojević iz Banja Luke. Generalni sekretar FS RS je Rodoljub Petković (više mandata)iz Banja Luke. Protivkandidat Kovačeviću za naredne izbore je Petar Jelić, kandidat PFS Banja Luka. Istina isti je rodom iz Modriče, ali predlagači su „vjerovatno“ računali na činjenicu da je njegov otac bio predsjednikom FS RS, a stric članom IO FS BiH. Ako je to nasledno možda da bude i dobro.

Mi i dalje ostajemo uz našeg kandidata, očekujući da isti osvoji potreban broj glasova članova Skupštine FS RS za novi mandat, a Vašu redakciju molimo za objavu kako bi se čula i druga strana.

 Upravni Odbor PFS Gradiška,

                                                                                                    Predsjednik

                                                                                                    Miloš Brkić