Sedamnaestogodišnji Banjalučanin Nedeljko Pantoš Braco trenutno igra centarfora u drugom timu vodećeg austrijskog fudbalskog kluba Altaha. Cilj se zna – ulazak u prvi tim i ispisivanje stranica austrijskog fudbala!

Pantoš je još 2014. godine, kao petnaestogodišnjak, oduševio svojim fudbalskim znanjem stručnjake iz pomenutog austrijskog prvoligaša, kao i stručnjake fudbalske Akademije u Foralbergu.

Rezultat tadašnjih pregovora bilo je Pantošev potpis na ugovor sa SCR Altah, uzrasta do 16 godina.

Nakon potpisivanja, ovaj mladi fudbaler trenirao je u fudbalskoj Akademiji gdje svoje mjesto dobijaju samo najperspektivniji mladi talenti iz ove pokrajine, pod rukovodstvom bivšeg reprezentativca Austrije Didija Bertholda.

Nakon Akademije, Pantoš je igrao za omladinski pogon Altaha i istakao se kao najbolji strijelac lige čime je automatski obezbjedio prelazak u drugu ekipu ovog kluba.

– Sada je stalno “na oku” treneru prve ekipe i vjerujemo da će Nedeljkov kvalitet veoma brzo doprinijeti tome da zaigra za prvi tim. A kada zaigra za prvi tim najjačeg kluba u državi njegova karijera može ići samo uzlaznom putanjom – zadovoljno govore za portal “banjaluka.net” prijatelji ovog mladog fudbalera.

Oni navode da uz puno rada i malo sportske sreće Pantoš bez problema može u bliskoj budućnosti zaigrati u prvoj ligi, jer kvalitet nesporno posjeduje.

– Sada je sve na njemu. Kada posjedujete kvalitet, samo vas uporan i predan rad dijeli od velikog uspjeha. Dobar je tehnički, školovan fudbaler, talentovan, fizički jak. Posjeduje sve osobine da napravi kvalitetnu fudbalsku karijeru a da li će to i napraviti vidjećemo, najviše od njega zavisi – kažu oni i dodaju da ovaj mladi fubaler ima punu i svesrdnu podršku roditelja, koji su mu i najveći oslonac i motivacija.

Nedeljko Pantoš Braco rođen je u Austriji, ali se već sa tri godine sa roditeljima preselio u Banjaluku, u kojoj je proveo djetinjstvo i završio osnovnu školu. U gradu na Vrbasu počinje da trenira fudbal u OFK “Sport Tim” sa sedam godina, a ovaj sport mu ostaje glavna preokupacija i u godinama koje slijede.

U Austriju se vraća sa 15 godina.

Inače, Altah je trenutno lider austrijske lige, te nakon 20 odigranih kola jedini je klub koji nije doživio nijedan poraz na domaćem terenu, a zabilježio je samo četiri ukupno. Ima 42 boda, dva više od drugoplasiranog Red Bula iz Salzburga.