Osim po mnogobrojnim vodopadima i planinskim vrhovima Topli Do – staroplaninsko selo u razvoju, a pripad Pirotu, postaje prepoznatljivo i po dvije magarice koje polako postaju njegov zaštitni znak – Ljubici i Leli!

One su poklon selu od vlasnika farme magaraca Sergeja Ivanova iz Dimitrovgrada.

Služe za jahanje i druženje sa djecom i sve brojnijim turistima i na neki način čuvaju od zaborava ove nekada brojne životinje u selu, kaže za Pirotske vijesti istoričar dr Srđan Cvetković, koji je obnovio svoju dedovinu u Toplom Dolu i svaki slobodan vikend i odmore sa porodicom provodi upravo u Toplom Dolu.

-Ideja da dopremimo magarice u selo je bila moja. Smatram da je za razvoj turizma potrebno imati što više autentičnih stvari u selu a to su osim kuća i seoske arhitekture svakako i magarci koji gotovo da izumiru. Ove magarice su se savim odomaćile ovde i ćerka Barbara i druga djeca turisti se lijepo druže sa njima. Nisu zahtjevne. Jako su pitome i same prilaze sa njima.

Učimo djecu jahanju potpuno su bezopasne i daju jedan lijep ambijent selu. Pošto ja nisam stalno u selu nabavio sam sedla i opremu i turisti se mogu javiti kod našeg čuvara Dragana Golubovića Ćite kod kojeg mogu iznajmiti magarice za šetnju i jahanje. Taj projekat smo nazvali Magarent. Sav prihod ide u spremanje hrane za ove dve naše lepotice – kaže Cvetković, koji je inače i kopredsednik Udruženja Ja volim Topli Do.