Osvajanjem titule prvaka Srpske i plasmanom u Premijer ligu BiH, odbojkašice Maglića zaslužile su nagradu za najbolji sportski kolektiv Foče, a jedna od njih, Nikolija Kovačević, proglašena ja za najboljeg sportistu ove opštine u 2018. godini.
Njima su nagrade uručene na svečanosti, koju je u Gradskom pozorištu u Foči organizovao Sportski savez Foče.

Kovačevićeva je iz Čajniča, a član Maglića postala je prije dvije godine kada je u Foči upisala Medicinski fakultet.

– Prvenstveno studiram medicinu, pa se onda bavim odbojkom i veoma mi je drago da sam uspjela da uklopim to dvoje. Bilo je izuzetno teško doći do titule prvaka Srpske, ali se trud isplatio. Premijer liga je druga dimenzija, izuzetno kvalitetno takmičenje, ali se dobro borimo i nadamo se opstanku – rekla je Kovačevićeva.

Njenom klubu Magliću ovo je četvrta godina u nizu da je dobitnik ovog priznanja, a ukupno peta nagrada u posljednjih šest godina.

Najperspektivniji sportisti Foče su fudbaler Vide Ivanović i košarkaš Aleksandar Marić, a najbolji treneri Ljubomir Todović iz Karate kluba Ljubišnja i Ognjen Bodiroga iz Karate kluba Nipon.

Po dvije nagrade dodijeljene su i za podvig godine – članu Penjačkog kluba Volf Jeleni Simović za uspon na Elbrus i karatistkinji Nipona Sari Stojković za pobjedu na Novosadskom maratonu u trci na 25 kilometara.

Posebno priznanje za najboljeg sportistu u kategoriji takmičara sa teškoćama u razvoju drugu godinu zaredom dobio je Goran Kovačević, karatista sa Daunovim sindromom, član Ljubišnje.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić podsjetio je da ova lokalna zajednica svake godine za sport izdvoji blizu pola miliona KM.

– U 2018. godini to je bilo i više, jer smo u adaptaciju Sportskog centra `Partizan` uložili 200.000 KM. Imamo 14 klubova, koji bilježe dobre rezultate i ponosni smo na naše sportiste. Opština će i ubuduće sportu pridavati poseban značaj – rekao je Mašić.

Sportsku 2018. godinu u Foči, između ostalog, obilježilo je i oživljavanje Atletskog kluba Sutjeska, kao i akcija Sportskog saveza “Lopte u mjesne zajednice”.

Predsjednik Sportskog saveza Foče Duško Rašević istakao je da su obnovljene neke manifestacije koje su bile zaboravljene, te da su osnovani novi klubovi.

-Bili smo u humanim misijama, u spasilačkim misijama, uključili smo djecu sa posebnim potrebama u sport i organizovali razne aktivnosti čiji je cilj bio da podstaknu što više djece da se bave sportom – dodao je Rašević.

Na svečanosti nagrade su uručene i najboljim pojedincima svih fočanskih sportskih kolektiva.