Na Dječjem fudbalskom festivalu “Dragan Mance kupu” u Beogradu, ovog vikenda učestvovala je i reprezentacija Republike Srpske. Jedino što je lijepo da su djeca učestvovala na ovom eminentnom fudbalskom turniru, koji je okupio 66 ekipa iz 10 evropskih država. Na žalost, sve drugo je bruka i sramota Fudbalskog saveza Republike Srpske.

Na zvaničnom sajtu FSRS kažu da je učestvovala reprezentacija U-13, iako je najstarija selekcija na turniru U-12, što je vidljivo i na zvaničnom sajtu turnira. Da li naši “stručni kadrovi” u FSRS znaju koju su selekciju poslali ili nastavljaju sa poznatim “švercovanjem”  i pokazuju primjer kako treba da se ne radi.

mance

Turnir je, inače organizovan kao uspomena na legendarnog golgetera Partizana, Dragana Mancea, a reprezentacija se pošteno obrukala. Naime, na otvaranju turnira, s posebnim pijetetom se govorilo o fudbalskom putu legendarnog Partizanovog fudbalera, koji je izgubio život u saobraćajnoj nesreći. Naime, svih 65  ekipa su prisustvovali otvaranju, osim reprezentacije RS, koja bila u hladovinu, na suprotnoj strani igrališta i odmarala. Od koordinatora Branimira Tulića i Zorana Vujata, sekretara stručnog štaba ništa nije čudno, jer ništa pametno se ne može ni očekivati, ali su osramotili ime Republike Srpske i ponizili organizatora turnira, koji je rekao da “takve Indijance neće naredne godine zvati”.

Svirane su i himne svih država učesnika, pa i Bosne i Hercegovine, ali ne i Republike Srpske. Nije bilo ni zastave Republike Srpske. Ostalo je nejasno zašto su mladi reprezentativci izostali sa otvaranja. Da li su bili ljuti što nije svirana himna Republike Srpske ili što je intonirana himna BiH? U javnosti se uporno tvrdilo da je to državna selekcija, a u stvari reprezentacija je imala status kao i druge škole fudbala i fudbalski klubovi. Dobro je poznato da rukovodstvo FSRS ne uživa nikakav kredibilitet u Srbiji i na turniru su imali isti status kao i svi drugi.

Ono što posebno “bode” oči, jeste da je na 12 dječaka, koji su igrali, čak 8 bilo “pomoćnog osoblja”. Ako prihvatimo da su tu neizostavni selektor i dva pomoćnika, doktor i fizioterapeut, višak su bili Zoran Vujat, koji radi u Savezu i još neki sekretar stručnog štaba, neizostavni Branimir Tulić, a u nedjelju je stigao i Milorad O. Lale, potpredsjednik FSRS. Sve dnevnice, njih osam, platiće, ko drugi nego naši klubovi. Da li je malo? Možda je trebalo još dodatno pojačati osoblje, pa da imamo više funkcionera nego igrača.

Lakovjerni roditelji pohrlili su da vide sina reprezentativca. Na žalost, ne bitno je da li će reprezentacija Republike Srpske biti prva ili posljednja, žalosno je da se preko djece, uzimaju “masne” inodnevnice, da ne zna koja selekcija igra, da igraju neregistrovani igrači, da se ponižava organizator, da se ne prisustvuje otvaranja, ponašajući se kao ekipa iz kuruz lige i da je osramoćena, po ko zna koji put, Republika Srpska.

Cirkus je nastavljen. Pitanje je samo na kojem sljedećem vašaru gostuje?