Novi Grad je ove godine domaćin sedmog izdanja košarkaškog kampa Basketball camp Novi Grad 2022. Organizator je KK Sloboda 73.

Na kampu će u naredna četiri dana učestvovati preko 150 dječaka i devojčica iz Novog Grada, Prijedora, Kozarske Dubice, Kostajnice, BanjaLuke, Sanskog Mosta, Bosanske Krupe, Velike Kladuše i inostranstva.

Promoteri kampa su nekadašnji reprezentativac BiH i igrač vršačkog Hemofarma, sarajevske Bosne i drugih klubova, Saša Vasiljević, te premijerligaški igrači Eman Šertović i David Maran, ali i Ivona Krakić, nekadašnja košarkašica novogradske Slobode.

Sa djecom će ove godine raditi Nenad Ćuk iz OKK Sloboda Tuzla, zatim Siniša Šolaja, trener prijedorskih Hantersa, te Aleksandar Dragičević, dugogodišnji trener mlađih kategorija beogradskog Partizana, ali i Slađan Ivić, trener sa dugogodišnjim iskustvom u ženskim i muškim klubovima, inače bivši šef struke ŽKK Partizan.

Učesnici kampa ove godine radiće na tri terena, u Sportskoj dvorani u Novom Gradu, te na vanjskom terenu KK Sloboda 73 i u Osnovnoj školi Vuk Karadžić.

Pored rada na taktičko-tehničkim elementima, za sve učesnike kampa biće organizovana takmičenja u šutiranju i raznim igrama. Kroz novogradski kamp u prethodnih šest izdanja prošlo je više od 800 djece.