Navršilo se punih 35 godina, kako je sahranjen Josip Broz Tito. Tog dana u Beogradu bilo je po nekim procjenama na poslednjem ispraćaju 700.000 ožalošćenih jugoslovena, a plavi voz koji ga je iz Ljubljane preko Zagreba dopremio u vječnu kuću, stajanjem mirno pozdravilo je po procjenama 2,5 miliona stanovnika bivše države!

O Titu se može pričati i onako i ovako, ali ostaje činjenica da je kao ni jedan vladar sa ovih prostora bio cijenjen u svijetu. Vješto je balansirao između dva bloka, predvodeći onaj Nesvrstani, u kojem je posla bilo najviše za “njegovu” Jugoslaviju.

I ova fotografija pokazuje ko je bio ko u tim vremenima, kada mu je počast došlo odati  209 delegacija iz 127 zemalja svijeta. Zbog, Titove smrti, Vlada  SFRJ je proglasila sedmodnevnu opštenarodnu žalost, a Dan žalosti proglasilo je 50 država u svijetu, među kojima su Kina, Indija, SSSR, Egipat,…..

Niko u tom trenutku nije mogao okupiti na jednom mjestu političku elitu, ako što je Tito uspio.

I 35 godina kasnije, slike iz tog vremena djeluju kao bajka, sviđalo se to nekome ili ne,….

Pošaljite fotografiju

Želite da i dio vaše istorije otrgne se od zaborava. Pošaljite fotografiju, napišite nekoliko riječi ili rečenica, i naćiće te se u kultnoj rubrici našeg portala “da se ne zaboravi”. Sve ono što mislite da vrijedi, a niste imali s kim da podijelite, pošaljite na adresu dopisnici@localhost/pravda. Otrgnite utakmicu od zaborava, novogodišnje slavlje, ili ispraćaj prijatelja u vojsku. Možda želite da vidite svoju požutjelu fotku sa mora, ili planine, a imate i uspomene sa sela kojeg više nema,…Javite se i vratićemo kroz priču i fotografiju bar djelić ljepših vremena,….Vaša pravdabl,……