Maksimu da je forma prolazna, a klasa vječna najbolje potvrđuje Nedo Zdjelar, legendarni napadač novogradske Slobode. Krajiški Rud van Nistelroj, kako ga još zovu, trese mreže i u 57. godini, i to u dresu Partizana iz Kostajnice.

Nekada ubojiti centarfor prije nepune tri godine, glasovima ljubitelja fudbala na “Tviteru”, izabran je za “Fudbalsku legendu Republike Srpske”. Iako je davno okačio kopačke o klin, ni danas ne može bez najvažnije sporedne stvari na svijetu. U najnižem rangu fudbala Republike Srpske, Međuopštinskoj ligi Prijedor, neumoljivo trese mreže i ne samo to, već skoro svaku utakmicu igra po 90 minuta.

-Trener me je samo na posljednjem meču protiv Sedme republike izveo malo ranije da me publika nagradi aplauzom za postignuti pogodak i urađeno na terenu. Osjećaj kad zatresem mrežu je i dalje sjajan, kao da opet počinjem karijeru. Samo da sam mlađi jedno desetak godina, bio bih još ubojitiji, ali ni ove godine me ne sprečavaju da pogađam – rekao je Zdjelar za “Glas Srpske”.

Priznaje provjereni golgeter da se nekad igrao dosta čvršći fudbal. Igrači su imali striktne zadatke i nisu dali napadačima da dišu. Postoje anegdote iz tih, ranijih vremena da su defanzivci, koji su bili zaduženi za čuvanje određenih špiceva, “za njima išli i u toalet”.

-Fizički, sa ovim godinama sada mi je dosta teže, ali volja i želja su presudni. Danas su napadači mnogo zaštićeniji nego u periodu kada sam ja aktivno igrao fudbal. Lakše je dati gol nego u moje vrijeme. Ono što me brine je oseka rasnih napadača i to nikako nije dobro – istakao je Zdjelar.

Peta liga, grupa Prijedor, broji šest ekipa, a “crno-bijeli” iz Kostajnice trenutno su četvrti na tabeli, sa četiri osvojena boda u pet utakmica. Zdjelar i društvo dobili su novog trenera, a od naredne sezone pokušaće proboj u viši rang.

-Ovu sezonu ćemo privesti kraju bez nekog imperativa, ali već od naredne ćemo pokušati da se plasiramo u viši rang. To će i meni lično prijati, jer želim da odigram što više mečeva, ovo mi je malo – priznao je Zdjelar.

Proslavljeni as priznaje da nešto puno i ne gleda domaći fudbal i dodaje da nema nekog favorita među napadačima.

-Fokusiran sam na rad sa mojim klincima, slabo pratim našu ligu. Djeca su budućnost i treba da se okrenemo njima, da napravimo nove dobre fudbalere i, što je još bitnije, dobre ljude – zaključio je Zdjelar.

Uživa u radu s klincima

Nedo Zdjelar u Partizanovom podmlatku radi sa klincima 2010. godište i mlađim. Ističe da je rad sa tim dječacima njegova pasija.

-Uživam sa njima. Pokušavam im prenijeti sve što su mene učili moji treneri. To su sve dobra djeca, vrijedna. Imamo nekoliko stvarno talentovanih dječaka i za neke od njih tek će se čuti – pohvalio je Zdjelar svoje “poletarce”.