Nova afera potresa fudbal Republike Srpske!

Prvoligaš iz Mrkonjić Grada prema našim izvorima biće kažnjen od Disciplinske komisije FSRS oduzimanjem 12 bodova, što znači da bi u ovom trenutku preselili se na drugoligaški Zapad!

Razlog za ovakvu odluku leži u činjenici da je Sloboda odustala od takmičenja u Omladinskoj ligi grupa Zapad, gdje su im nastupili kadeti i juniori. Pošto nisu odigrali po dvije utakmice u obje kategorije, uslijedila je suspenzija, a kažnjava se i seniorski tim. U Pravilniku jasno stoji, da kazna može biti novčana i oduzimanjem bodova, najviše do 12, i po svemu sudeći Slobodi je odsiječena ona njarigoroznija.

Interesantno da su slično prošli i regionalci sa Zapada, Karanovac i Gorica, koji u prvom dijelu sezone nisu imali omladinske selekcije, pa su ih disciplinci kaznili sa po minus šest bodova i 2.000 maraka novčanom kaznom. Uslijedila je žalba, i kako sada stvari stoje, kazna će biti prepolovljena, a čak i da ostane na snazi, ove dvije ekipe i sa po -6 na svom kontu odlučiće novog šampiona i putnika u Drugu ligu Zapad.

Ono što daje negativne konotacije cijeloj priči jeste identičan slučaj sa Napretkom iz Donjeg Šepka, koji još jesenas nije imao omladinske selekcije, i nije uopšte krenuo u takmičenja. Međutim, u zimskoj pauzi odrađen je “prljav posao” i Comet sistem je popunjen utakmicama omladinskog pogona Napretka koje nikada nisu igrane u tekućoj sezoni ! Na sve to IO FSRS je dao podršku timu iz Donjeg Šepka da nastavi takmičenja, iako nikakvih odluka na papiru nema, javna je tajna da je Napredak oslobođen plaćanja službenih lica cijelog proljeća, i da im je “oproštena” kotizacija u iznosu od 4.000 maraka, a zbog propusta u mlađim selekcijama kažnjeni su simbolično sa 1.000 maraka!

Zašto je FSRS trenirao strogoću samo na klubovima iz PFS Banjaluka, teško je reći, ali očigledno u ovakvim slučajevima svi klubovi nisu imali ravnopravan status u krovnoj organizaciji.

Biće svakako zanimljivo sačekati i zvaničnu odluku, pa da krene cirkus, sjetimo se samo onog čuvenog oduzimanja bodova prije dvije godine. Da li nas nešto slično očekuje i ovog mundijalskog ljeta……