Luka Modrić je nedavno promovisao svoju autobiografiju u kojoj je opisao period igranja u Premijer ligi BiH.

Danas jedan od najbolji vezista svijeta je u sezoni 2003/2004 nosio dres Zrinjskog iz Mostara. U svojoj knjizi se prisjetio dana u Premijer ligi BIH.

– Kada sam počeo trenirati, u pogledima klupskih stručnjaka, ali i s tribina, vidio sam pitanje koje me je pratilo cijelu moju karijeru: ‘Ajme, pa gdje će ovaj mali mršavi igrati Premijer ligu?!’. Već sam bio imun na te sumnje, pa me ni ove s početka mostarske epizode nisu brinule. Istina je da sam se prvi put morao odmjeravati u seniorskom fudbalu, i to vrlo agresivno, ali bio sam spreman – napisao je Modrić.

On je otkrio u kojim gradovima  je dobio najviše batina i zbog čega.

– Premijer liga bila je dosta gruba, a pogotovo je teško bilo igrati u gostima. Najgore je bilo u Trebinju, a za nijansu manje u Banjaluci i Zenici. Sudije jednostavno nisu štitili gostujuće igrače. Dobio sam poprilične batine po nogama. Primjera radi, u Trebinju su stradali moji najdraži štitnici, s Ronaldovim likom, koje sam pazio i ljubomorno čuvao. Neki frajer ušao mi je đonom na nogu i metalnim čepovima kopačke probio rupu u plastičnom kostobranu! Ronaldo me spasio od teže povrede.

“Batine” su ipak bile delotvorne u nastavku karijere.

– Naučio sam se brzo izvući iz duela, već u prijemu lopte u trku pobjeći protivniku, brzo dodati. Bio sam vižljast i to mi je jako pomoglo. Fizički sam dobro odrađivao utakmice, a jedini problem predstavljali su mi grčevi. Gotovo svaku utakmicu nakon 60-ak minuta igre zgrčili bi mi se pretežno listovi. Nisam se brinuo. Pripisivao sam to mladosti i prilagođavanju naporima seniorskog fudbala – otkrio je Modrić.

Hrvatski fudbaler je pisao i o atmosferi na stadionima širom BIH.

– Znalo je biti puno gledalaca na stadionima, pogotovo na jačim utakmicama sa Širokim Brijegom, Sarajevom, Željezničarom. Znala se stvoriti impresivna atmosfera, ali osjećale su se i međunacionalne napetosti. Cijelu karijeru volio sam pojačani naboj na terenu i na tribinama, ali tada je u Premijer ligi BIH bila prilično nezgodna atomsfera – napisao je Modrić i otkrio da je broj 23 tada nosio zbog Dejvida Bekama i Majkla Džordana.