Brojni skandali su pratili takozvane kontrolne provjere sudija ”A” i ”B” liste Prve lige Republike Srpske koje je u Banjaluci prije nekoliko dana vršio Centar za edukaciju Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine.

Zašto je, primjera radi, provjeravan sudija ”A” liste Prve lige Danijel Mandić koji nije zadovoljio na prvoj provjeri, ili sudija ”B” liste Prve lige Dalibor Zrnić  koji isto tako nije zadovoljio na prvoj provjeri. Prema Pravilniku o sudijama i suđenju za Mandić, Zrnića i druge sudije koje su pristupile kontrolnoj provjeri, a nisu zadovoljili na nedavnoj redovnoj prvoj provjeri,  završena je prvenstvena 2016/17 sezona, jer po drugi puta nisu zadovoljili.

Kamere su pratile i zabilježile provjere koje su obilovale događanjima koji su i bez opisane lakrdije zasmijavali, jednako ili više od popularne humorističke serije ”Lud, zbunjen, normalan.” Posljednju riječ je imao, Dragan Banjac pred kojim je po drugi put kapitulirao profesor doktor Munir Talović direktor Centra za edukaciju FS BiH i srozao teško stjecani ugled principima i kriterijima koje je Banjac potpuno devalvirao.

Fudbalski sudija Jovo Karić je i prvi put u Vogošći, prošao ”kroz iglene uši”, zahvaljujući što mu je dopušteno da premjesti, odnosno prilagodi čunjeve svojoj spremnosti. Pomjeranje čunjeva na kontrolnoj provjeri u Banjaluci, je izazvalo glasan  smjeh prisutnih. Instruktor Eldin  Jelašković, razljućen tom činjenicom i vidljivom Karićevom fizičkom nespremnost koju je i ovoga puta pokušao prikriti omalovažavanjem i  nepoštovanjem stručnih lica i ispitivača Centra, vraća čunjeve na propisana mjesta na koja ih je lično postavio.

Fudbalskom sudiji Karić Jovi se toleriše ono što se drugima ne bi tolerisalo, što upućeni dovode u vezu sa dužnosti tužioca koju obavlja u Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo. Da je Karić kojim slučajem tužilac u iole pravnoj državi, njegov odnos prema Centru za edukaciju bi se tretirao kao skandal koji bi uzdrmao vladajuće. Na žalost u BiH to jača one koji koračaju ”ivicom zakona” ili su na stramputici.  Banjčev kantar  je prevagnuo da smanji prolazni nivo sa 18,4 na 18,00.

Na žalost ni smanjenje nivoa ili normi za 0,04 jedinice nisu bili dovoljni za prolaz Jove Karića. On je u drugom pokušaju ostvario maksimalan nivo 16,3. Nije na žalost jedini za koga je kompromisnih 18,00 bila misaona imenica, za prolaz nedovoljno.

Centar za edukaciju FS BiH je pod utjecajem Banjca, smanjio nivo na 18,00 na provjeri fizičke sposobnosti u Banjaluci, ipak ako se bude primjenjivao Pravilnik o sudijama i suđenju, do naredne uspješne provjere neće smjeti suditi fudblske utakmice sudije sa ” A”liste Prve lige FS RS :

  1.  Karić Jovo Trebinje,
  2. Mandić Danijel K. Dubica,
  3. Barjaktarević Mile Bijeljina
  4. Gogić Slavoljub I. Sarajevo,
  5. Tadić Milan Doboj,
  6. Anđić Dalibor Omarska

Sa ”B” liste Prve lige FS RS ne mogu i ne smiju fudbalske utakmice  sudije:

  1. Zrnić Dalibor Banja Luka,
  1. Gojić Mirko Doboj
  2. Petković Jovan Doboj…………

Komesar za suđenje Prve lige FS RS Lazo Aleksić je saopštio da prema Pravilniku o sudijama i suđenju pravo da sude izgubile su sudije koje nisu zadovoljile na provjeri fizičke spremnosti a to su sa A liste: Karić Jovo, Mandić Danijel, Barjaktarević Mile, Gogić, Tadić Milan i Anđić Dalibor, sa ”B” liste : Zrnić Dalibor, Gojić Milan i Perković.

Dragan Banjac se obratio prisutnima obaviještavajući ih o svojoj drugačijoj odluci, riječima:

– Svjestan sam da ću osvanuti na stranicama Pravde, i da ću zbog ovoga ”pojesti jezike”, ali ipak sam odlučio da rizikujem i odlučio da sudije koje nisu zadovoljile na kontrolnoj provjeri fizičke sposobnosti sude naredna kola za koja su delegirani i predviđeni. Ako sam je speman da trpim kritiku koji sam obezbjedio spuštanje kriterija, moraćete i vi biti spremni na kritiku, jer  je ne trpimo zbog mojih grešaka, nego vaših koji niste bili fizički spremni da dostignete norme i ostvarite rezultate ispod propisanih.  

Sudija Jovo Karić  je delegiran da sudi  prvenstvenu  utakmicu 21. kola Prve lige FSRS u kojoj je Drina domaćin banjalučkom Borcu. Karić je planiran da u Banjaluci sudi utakmicu 22. kola u kojoj je Borac domaćin Zvijezdi 09. Dvjema fizički najspremnijim ekipama Prve lige sudi fizički najnesprmniji sudija sa ”A” liste.

ЗВОРНИК СУДЕ: 1. КАРИЋ ЈОВО , Требиње ДЕЛЕГАТ
(мјесто играња) 2. ВУЈАДИН НЕМАЊА , И. Сарајево
пар: 3. ВУЛИЋ РАНКО , Требиње КОВАЧ РАДЕ
ФК ”ДРИНА”, Зворник 4. БЕРАК ДУШАН , Требиње И. Сарајево
ФК “БОРАЦ”, Бања Лука КОНТРОЛОР
ДРИНИЋ ЗОРАН , Омарска
ФОЧА СУДЕ: 1. ЛАЗИЋ СИНИША , Приједор ДЕЛЕГАТ

Sudija Dalibor Anđić je delegiran i vodiće prvenstvenu utakimicu 21. kola u kojoj Zvijezda 09 u Etno Selu dočekuje Slaviju iz Istočnog Sarajeva.

ЕТНО Село СТАНИШИЋИ СУДЕ: 1. АНЂИЋ ДАЛИБОР , Омарска ДЕЛЕГАТ
(мјесто играња) 2. КУНИЋ РАТКО , Бања Лука
пар: 3. ЧЕЛИЦА ЖЕЉКО , К. Дубица МАРКОВИЋ ВЛАДО
ФК ”ЗВИЈЕЗДА 09”, Етно с. Станишићи 4. ЊЕГОМИРОВИЋ АЛЕКСАНДАР,Прњавор Добој
ФК ”СЛАВИЈА”, И. Сарајево КОНТРОЛОР
ВАСИЉЕВИЋ ДРАГАН , Добој

Mile Barjaktarević iz Bijeljine treći sa liste fizički nespremnih će u 21. kolu dijeliti pravdu na utakmici u kojoj prvoligaš u Šamcu  dočekuje Slobodu iz Mrkonjić Grada.

ШАМАЦ СУДЕ: 1. БАРЈАКТАРЕВИЋ МИЛЕ , Бијељина ДЕЛЕГАТ
(мјесто играња) 2. СМИЉАНИЋ АЛЕКСАНДАР , Лакташи
пар: 3. РУСТИЋ БОЖИДАР , Градишка ПИСИЋ МИЛОРАД
ФК “БОРАЦ”, Шамац 4. МИРИЋ МЛАДЕН , Бијељина Зворник
ФК “СЛОБОДА”, М. Град КОНТРОЛОР
ТЕРЗИЋ СЛАВИША , Бања Лука