Fudbal Republike Srpske dobio je još jednog trenera sa „A“ licencom!

Riječ je o doskorašnjem treneru i fudbaleru mrkonjićke Slobode Igoru Mirkoviću. On je nedavno u Sarajevu položio ispit za trenera sa „A“ licencom, sa kojom može da vodi i ekipe koje igraju u višem rangu takmičenja. Mirković planira da dobije i profi licencu fudbalskog trenera.

-Zadovoljan samšto sam uspio završiti trenersku školu za „A“ licencu. To za mene predstavlja još jedan korak ka mom cilju, a to je da dobijem i PROFI licencu fudblskog trenara. Zahvalan sam svojoj porodici na podršci da stignem do cilja, koja je uvijek bila uz mene i u najtežim situacaijama. Svakako u dobijanju „A“ licence značajno mjesto zauzima i Fudbalski klub Sloboda Mrkonjić Grad, gdje sam kao trener seniorskog tima radio poslednjih godinu dana. Prije toga, godinu dana sam kao trener radio s pionirima i mlađim selekcijama. Zahvaljujući odličnim uslovima mogao sam pripremati i odraditi sve svoje zadatke koji su mi bili neophodni za polaganje ispita – kaže Mirković.

Nekadašnji streteg Mrkonjićana kaže da trenutno nema planova da radi sa mlađim selekcijama.

– Ono što mene trenutno zanima je rad sa seniorskim kategorijama gdje mogu da napredujem. Za mene je trenutno najbitnje da nastavim sa učenjem, praćenjem trenerskog rada na vrhunskom nivou. Stvarima koje su neophodne da kada dobiješ priliku da radiš u nekom klubu, da je na najbolji način iskoristiš. Imam u glavi jedan put kojim želim da idem, znam da je taj put težak, jer najteže je raditi kada slijediš svoju misao ideju – tvrdi Mirković.

Mirković kaže da je vjerovatno svoju fudbalsku igračku karijeru završio, nakon dvadeset godina aktivnog igranja (15 godina u seniorskoj konkurenciji) u Premjer ligi BiH, Prvoj i Drugoj ligi Republike Srpske.

– Po mojoj evidenciji odigrao sam oko 500 zvaničnih utakmica. Tako da mogu reći da sam kao igrač prošao sve u BH fudbalu. I msilim da je to dovoljno i da tu treba da stavim tačku. Što se tiče futsala planiram da igram još koju sezonu, naravno ako me zdravlje posluži – kaže Mirković.

Mladi trener osvrnupo se i na svoj rad u FK Sloboda MrkonjićGrad u posljednjih godinu dana svog igranja i treniranje seniorske ekipe.

– Što se tiče zadnjih godinu dana trenerskog rada u FK Sloboda, gledajući sami početak bilo je jako teško. Počeli smo gotovo sa samo osam igrača pripreme, polako smo vraćali neke domaće igrače koji nisu bili u Slobodi i njima priključili pet, šest kadeta (2004/2005 godište). Naravno onda smo krenuli sa dovođenjem pojačanja na pozicijama koje su nam bile loše. U prvih šest mjeseci smo sačinili ekipu koja je igrala lijep i lepršav fudbal. Lijep za oko, a prosjek ekipe je bio 21 i po godinu. Poslije toga došlo je vrijeme da pravimo ekipu koja je trebala da napadne prvo mjesto i da se vratimo u Prvu ligu kaže Mirković.

Tvrdi Mirković da je sve u početku išlo kako treba i kako je bilo planirano.

– Sve je bilo super do perioda kada smo odigrali jake prijateljske utakmice protiv Borca i kup utakmice sa Širokim Brijegom. Bilo je dobro do desetog kola u Drugoj ligi, a onda smo zbog povreda ključnih igrača i odlaska u Policijsku akademiju krenuli problemi oko sastava ekipe. Nažalost jedan loš meč sve je pokvario, i normalno je bilo da ja ko trener preuzmem svu odgovornost na sebe. Jednostavo nismo ostvarili rezultate koje smo bili planirali i koje su od nas svi očekivali. Mislim da će se tim Slobode izdignuti iz tog lošeg perioda i u drugom dijelu sezone ponovo igrati dobar i moderan fudbal – optimista je Mirković.

Mirkovića za igranje u FK Sloboda u Mrkonjić Gradu vežu lijepe uspomene, dok je igrao za tim sa „Luka“ kada je žario i palio u Prvoj ligi Republike Srpske, ali i u Drugoj ligi. Naravno, za „Luke“ ga vežu uspomene, jer je tu počeo svoje prve trenerske korake.

I dočekao je poplarani Mirka i dan da se Sloboda vrati da igra utamice u Mrkonjić Gradu, gdje su sagrađen dva moderna terena, sa prirodnom i vještačkom podlogom. Sve to je neki zalog da će grad podno Lisine jednog dana dobiti prvoligaša, a ko zna i možda i premijerligaša. Mrkonjić Grad je od vajkada bio grad fudbala i značajan sportski centar u Republici Srspkoj.

Tekst i foto: Slobodan Dakić