Fudbalski region ujedinjen je u organizaciji turnira Minimasters tempokup koji povezuje četiri zemlje, Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju i BiH!

Zajednička ideja fudbalskih radnika zaživjela je u premijernom izdanju ovog turnira koji će u četiri grada okupiti najjače klubove iz regiona, ali i Evrope. Minimaster tempokup je turnir za dvije starosne generacije, igrače rođene 2012. i 2014. godine. 

Prvi domaćin je Vlašić, a potom se karavan seli u Ljubljanu, Zadar i Beograd gdje će biti završnica. Tim povodom danas je održana konferencija za novinare gdje su akteri najavili ovaj događaj. Direktor OFK Sport Team Radomir Popović istakao je da je ovo sjajna ideja i da će brojni talenti iz regiona imati novu priliku za dokazivanje.

– Vlašić ima sjajnu sportsku infrastrukturu, nov teren, a o smještajnim kapacitetima ne trebamo posebno govoriti. Tamo ćemo imate vrhunske uslove za djecu i možemo bez problema da organizujemo ovakav turnir. Ništa ne može da se organizuje preko noći. Dugo smo planirali, ovo je sada finale svih naših dogovora i drago mi je što su sve učesnici danas skupili u Banjaluci. Ekipe pobjednice svih turnira dolaze u Beograd na završnicu. Niko drugi ništa slično nije radio. Skupili smo se napravimo do sada neispričanu priču – istakao je Popović.

Dodatnu atraktivnost Minimasters tempokup dobija učešćem Crvene zvezde. Koordinator mlađih selekcija ovog kluba Vladimir Cvjetićanin je jedan od idejnih tvoraca turnira.

– Velika mi je čast kao čovjeku što sam dio organizacionog odbora. Tu sam da svojim iskustvom, znanjem i modernim trendovima oplemenim turnir u smislu da dobije neku novu konotaciju. Crvena zvezda kao klub koji je veoma značajan na ovim prostorima, čast nam je što možemo da učestvujemo. Ovakvim događajima šaljemo mnogo širu poruku od same fudbalske igre, a naš klub ima i interes da na ovaj način pronalazi djecu koja bi mogla da budu dio Crvene zvezde  – rekao je Cvjetićanin.

Najveći regionalni klubovi nastupiće na ova četiri turnira, a organizatori najavljuju dolazak Olimpijakosa, Udinezea, Makabija iz Tel Aviva i drugih klubova.

– U starijoj generaciji imaćemo sedam igrača i golmana na terenu, dok će se u dvije godine mlađoj generaciji igrati po sistemu 6 plus 1. Planirali smo 16 ekipa na svakom turniru. Imaćemo četiri grupe, a potom ekipe dijelimo u zlatnu i srebrnu grupu. Prvi dan igramo po grupama, a drugi dan se dijelimo na zlatne i srerbne. Igraće se na pola terena, turnir će trajati tri dana. U Hrvatskoj će domaćin biti Zadar. Igraće se na Višnjiku i Arbanasima. Pokušaćemo da podignemo turnir na najviši nivo organizacije – poručio je Stanislav Kljutić, profesionalni trener u Zagrebačkom fudbalskom savezu koji je zaposlen u FK Hašk.

Hajro Rizvić iz FK Svoboda Ljubljane naglašava značaj zajedništva kao najvažniju poruku ovog turnira koji je nastao na dugogodišnjem prijateljstvu i saradnji članova organizacionog odbora.

– Povezujemo gradove i sredine. U Ljubljani smo uvijek za zajedništvo, želimo da se djeca druže. Uvijek nam je drago kada se sastanemo kao što smo danas u Banjaluci. Imamo turnir za dva godišta. Ovo je samo nadgradnja onog što smo do sada radimo. Mi želimo da konstatno podižemo fudbal na ovim prostorima. Drago mi je što smo pokrenuli ovu priču, sigurni smo da će turnir zaživjeti i konstatno rasti. Na našim prostorima ima mnogo talenata, to je bogatstvo. Nadamo se da je ovaj projekat prava stvar za djecu koja bi se fudbalski razvijala da i oni malo izađu iz zone komfora i da ih tako pripremimo za velike klubove – istakao je Rizvić.

Prvi turnir na Vlašiću je od 26. do 28. avgusta, kraj septembra je rezervisan za Ljubljanu, a oktobar za Zadar. Posljednjeg mjeseca ove godine turnir je u Beogradu, a prestonica Srbije je domaćin završnice 1. maja 2023. godine.