U novom valu dokumenata koji su u zadnjih desetak dana u okviru Football Leaks afere istražili novinari Nacionala u okviru EIC grupe, objavljene su i informacije o sumnjivim poslovima Modrićeva menadžera Vladice Lemića.

Iako Modrić nije direktno povezan s kompanijama koje se protežu od Belgije do Republike Srpske, slučaj je europskim medijima posebno zanimljiv budući da se radi o ljudima oko igrača Real Madrida.

Iako nije registrirani FIFA-in menadžer, Lemić je prema tvrdnjama Football Leaksa od 2013. do 2017. godine zaradio 4,4 miliona eura na provizijama koje je naplatio preko bratove kompanije registrirane u Republici Srpskoj. Kompanija Top Sport Consulting Zorana Lemića odabrana je kao posrednik jer se nalazi u entitetu u kojem je porez na dobit samo deset posto dok se u Beligiji, zemlji u kojoj je Vladica prijavljen, dobit tada oporezivala s 34 posto.

U posao je navodno bio uključen i Predrag Mijatović, bivši Realov sportski direktor koji je s Lemićem zaradio milionske iznose, iako na njihov račun direktno nije sjeo ni cent provizije. U međuvremenu je kompanija Top Sport Consulting, sa samo sedam zaposlenika, od 2014. do 2017. godine prijavila nevjerovatnih 32 miliona eura dobiti, što je nakon oporezivanja iznosili 23 miliona. Tako je Lemićeva kompanija bila peta najprofitabilnija u RS, odmah nakon naftnih, telekomunikacijskih, građevinskih i javnih poduzeća.

Posao prebačen na licenciranog menadžera i Lemićevu firmu

Kad je u augustu 2012. godine prelazio u Real iz Tottenhama, Modrićev novi menadžer bio je Davor Ćurković, kojeg je pri FIFA-i kao licenciranog menadžera prijavio Srpski nogometni savez. Ćurković je tri mjeseca kasnije potpisao ugovor s belgijskom kompanijom reINA BVBA u kojem jasno stoji da Ćurković prepušta kompaniji ubiranje provizije od Modrićeva transfera iz Tottenham u bilo koji drugi klub.

Pola vlasništva spomenute kompanije imao je Vladica Lemić, 40 posto njegova supruga i kćeri, a preostalih deset posto Dejan Mitrović, također licencirani FIFA-in menadžer. Dan nakon što je dogovoren i potpisan Modrićev transfer, Realov generalni menadžer Jose Angel Sanchez potpisao je tajni ugovor s Lemićem i Ćurkovićem kao predstavnicima kompanije reINA BVBA. Po tom ugovoru kompaniji je pripalo dva miliona eura na ime provizije.

Dvije godine kasnije, kad je Modrić dobio prvu povišicu u Realu, Lemić je put novca usmjerio iz Belgije u Republiku Srpsku. Mjesec dana nakon što je Luka potpisao novi ugovor, Real je potpisao novi tajni ugovor, ovaj put s kompanijom Top Sport Consulting u vlasništvu Zorana Lemića. Prema tom ugovoru kompaniji je isplaćeno 2,4 miliona eura na ime provizije na novi igračev ugorov u četiri rate po 600.000 eura.

Emailovi koje je dobio Football Leaks dokazuju da je dan prije potpisivanja Modrićeva ugovora Vladica Lemić upoznao Josea Angela Sancheza sa svojim mlađim bratom i objasnio mu da će on biti posrednik u pregovaranju ugovora, iako je uvjete dogovarao isključivo Vladica.

Lemić je prvo tražio da 2,4 miliona eura bude isplaćeno u tri rate, no Sanchez je u e-mailu to odbio.

“Žao mi je što moram odbiti, ali imajte na umu da je ovo jako visoka provizija, čak i za Realove standarde. Hvala vam na saradnji, osobito na Lukinom produženju ugovora. On nam je ključan igrač”, stoji u e-mailu.

Ništa nije išlo direktno Mijatoviću i Lemiću

U ostalim e-mailovima iz novembra 2014. godine jasno je da je i Predrag Mijatović, Lemićev kum i čovjek od golemog utjecaja u Realu, sudjelovao u pregovaranju novog Modrićeva ugovora. On i Lemić uvijek su bili u igri kad je Modrić potpisivao novi ugovor, pa je to slučaj, navodi Football Leaks, bio i u julu 2016. kad je Modrić ponovno produžio s Realom. Po još jednom tajnom ugovoru između Reala i Top Sport Consulitnga, kompaniji iz RS-a je 2. jula isplaćeno milion i po eura provizije, no ni cent nije išao direktno Vladici i Mijatoviću.

Prebacivanje poslova iz Belgije u RS pod istragom je belgijskih istražitelja koji su slučaj nazvali klasičnom poreznom prijevarom čime je država Belgija oštećena za milionske iznose. Kompanija reINA je, prije nego što je Lemić novac usmjerio u oazu RS-a, prijavila 1,85 miliona eura dobiti, a kad je prekinut priljev novca od provizija samo 520.000 eura u razdoblju od 2014. do 2017. godine.

Belgijci su otkrili da je u Republici Srpskoj 2014. godine, kad je Lemić prebacio poslovanje u taj entitet, osnovana kompanija Nana Kaas koja se bavi uzgojem koza i ovaca. Njena vlasnica bila je 24-godišnja Lemićeva kćer. Kompanija je prijavljena u selu Jelićka s 390 stanovnika u kojem je od 2015. godine izdano samo pet građevinskih dozvola – dvije Nana Kaasu i tri Zoranu Lemiću. Nakon što je registrirana, kompanija je dobila kratkoročnu pozajmicu od miliona eura za kupnju pašnjaka kraj Banja Luke.

Iako nije poznato je li joj novac pozajmio Zoran Lemić, Vladica Lemić ili je zaista od države dobila kredit, Football Leaks je kontaktirao nezaisne finansijske stručnjake koji tvrde da je riječ o klasičnom pranju novca.

“sportprimus.ba”