Najstarija stanovnica nevesinjske opštine Mara Gaćinović iz sela Lukavca proslavila je 99. rođendan!

Krepka i razborita starica i danas uživa poštovanje rodbine, komšija i poznanika.

Baka Mara rođena je 27. aprila 1919. godine i čitav životni vijek vezuje je za zaselak Kljen gdje je odgajala djecu i bavila se poljoprivrednim radovima. Na put je izvela sedam sinova koje je učila hrišćanskim vrlinama, strpljenju i optimizmu. Danas ima sedam unuka i osam praunuka koji je čine srećnom i zadovoljnom.
Baka Mara smatra da su za njenu dugovječnost zaslužni geni pošto je i njena majka živjela preko 100 godina. Upozorava, ipak, na način ishrane i umjerenost u svemu. Kaže da je isključivo koristila domaće proizvode i da je izbjegavala konzerviranu hranu. Maru je zdravlje uvijek dobro služilo i ljekaru je rijetko odlazila. Danas zanimaciju nalazi u pletenju, a voli i da pomogne u kuhinji.
Živahna i visprena starica iz Lukavca rado pripovijeda o prošlim vremenima. Nepogrešivo interpretira događaje iz rane mladosti koji nisu vezani samo za njeno selo nego i čitavu Kraljevinu Jugoslaviju. Sjeća se velikih poplava 1934. godine i atentata na Kralja Aleksandra u Francuskoj.
Ponosna je na porodicu Gaćinovića koja je u posljednjih 150 godina iznjedrila dosta poznatih i učenih ljudi.
– Pop Jovan je bio najpismeniji Nevesinjac za vrijeme ustanka protiv Turaka i slao je pisma crnogorskom knjazu Nikoli – priča Mara. Podsjeća i na ljekara Vladimira koji je medicinu završio u Beču i potom liječio narod u Nevesinju gotovo 30 godina.
Iako je „uzela stotu“ Maru i dalje krasi vedar duh. Voli da se našali sa unučićima, ali i da im podijeli neki savjet. Raduje je što njeni potomci žive lagodnije u odnosu na stara vremena.
−Današnja omladina živi kao gospoda. Tašnu pod ruku, telefon u ruku i bez obaveza. U moje vrijeme čuvali smo stoku čitav dan i radili teške poljoprivredne poslove, ali smo bili veseli i zadovoljni – duhovito je Mara napravila poređenje novih trendova sa nekadašnjim vremenima.
Najstarija Nevesinjka po mnogo čemu sagovornike ne ostavlja ravnodušnim. Posebno se iznenade kada počne da pričao sportu i svjetskim metropolama. Veliki je fan Novaka Đokovića. Kaže da je nekoliko puta ustajala po noći da gleda televizijske prenose njegovih mečeva. Mnogo joj je žao što u posljednje vrijeme bilježi slabije rezultate.
U kuću Gaćinovića često je navraćao i veliki dobrotvor Mihajlo Labalo. Baka Mara o ovom humanisti priča sa velikim poštovanjem. Smatra da bi bar jednoj ustanovi u Nevesinju trebalo dati njegovo ime.
Smijeha i dobrog raspoloženja nije nedostajalo u domu Gaćinovića, pošto je baka Mara, kako i priliči rođendanskom slavlju, goste uveseljavala duhovitim opaskama.
Novo druženje zakazano je na jubilarni 100. rođendan….

“Radio Nevesinje”