Stigao je Marko Jovanović na Zlatibor i odmah počeo sa radom u Borčevoj opremi.

Ni naporan prvi trening nije mu teško pao jer je na pripreme došao u dobroj formi. Poručuje da ovaj tim ima kvalitet i da će biti još bolji ako se ispune sve zamisli uprave za prelazni rok. Ipak, od navijača traži strpljenje, jer je klub tek ušao u Premijer ligu. Bivši fudbaler Partizana, koji je prošle sezone dobro igrao u Voždovcu, primarno je gledao ka inostranstvu ovog ljeta. Međutim, upornost čelnika Borca na kraju se isplatila, pa je iskusni defanzivac stigao u redove banjalučkog kluba.

– Prve impresije su odlične. Zadovoljan sam novom sredinom, tek sam došao i svi su korektni prema meni. Reč je o dobrim momcima. Tu je Darko Maletić, koji je bio u Partizanu u mojoj prvoj seniorskoj sezoni, poznajem Marka Mirića i Stojana Vranješa od ranije. Imamo dobru ekipu, Premijer liga je novi izazov za mene, ali i za Borac. Ne odričemo se naših ambicija, koje su visoke, uprava mi je predstavila zanimljiv projekat, samo nam je potrebno strpljenje. Idemo korak po korak i za početak želimo dobar start u novoj sezoni – rekao je Jovanović.

Za Voždovac potvrđuje da je jedan od najorganizovanijih klubova u Srbiji. Najljepše emocije vezuju ga za Partizan. U Humskoj je bio od 12. godine, u dva navrata je nosio dres prvog tima i proživio je mnogo lijepih trenutaka.

– Osvojio sam četiri titule, igrao Ligu šampiona i period u Partizanu je najlepši u mom životu. Tu sezonu kada smo izbacili Anderleht i prošli u grupnu fazu najjačeg evropskog takmičenja pamtiću dok sam živ. Imali smo sjajnu atmosferu i zajedništvo nas je vodilo do velikog uspeha. Partizan je u prelaznom roku potrošio samo 30.000 evra, a ekipa je bila vrhunska. Od Mladena Krstajića, preko Saše Ilića, Moreire i Klea. Sve su to bili sjajni igrači. Dosta momaka je poniklo u Partizanu, neki koji su došli sa strane, kao moj kum Radosav Petrović, voleli su klub i znali kako funkcioniše. Sve nas je pokretao Aleksandar Stanojević. Njegova energija je zarazna, ništa nije prepuštao slučaju i za mene je najbolji trener Partizana u poslednje vreme – rekao je Jovanović.

Bilo je mnogo lijepih trenutaka u njegovoj karijeri, ali najteži period života je iza njega. Prije nekoliko godina, tokom boravka u Poljskoj, ljekari su sumnjali da ima rak limfnih žlijezda. Srećom, ispostavilo se da te sumnje nisu tačne.

– Dali su mi dijagnozu i sedam dana živeo sam s tim. Na početku mi je bilo veoma teško, ali sam kasnije prihvatio situaciju i odlučio sam da se borim. Otišao sam u Švajcarsku sa mišlju da mi je ugrožen život, a tamo su ustanovili da nemam nikakvu tešku bolest već da je u pitanju bezazlen problem. To je bilo veliko olakšanje za mene, ali i dalje nisam mogao da se vratim fudbalu. Poljaci nisu želeli da me puste na teren, iako su lekari u Švajcarskoj dali zeleno svetlo. Posle skoro dve godine sam ponovo zaigrao i bio je to najlepši osećaj. Sa verom u Boga sam sve prebrodio. Do tada nisam znao da cenim razne stvari i pogled na život mi se promenio – zaključio je Jovanović.

Sale legenda

“Crno-bijeli” dres ovog ljeta razdužio je legendarni kapiten Saša Ilić. O njemu novi štoper Borca ima samo riječi hvale.

– Nedavno smo bili zajedno i ne mogu da verujem da je Sale završio karijeru. On je najveća legenda Partizana i pravi kapiten. Mnogo mi je pomogao i stvarno ga mnogo volim. Žao mi je što više neće igrati, Sale će nedostajati Partizanu, ali on je već u drugim aktivnostima. Završava licencu za trenera i time će se baviti u budućnosti – dodao je Jovanović.

“Glas Srpske”