Mrkonjić Grad do kraj godine dobiće novi moderan fudbalski stadion, čije će teren biti sa vještačkom travom!

Tribine za hiljadu gledalaca i prateće sadržaje. Vrijednost projekta je pola miliona maraka. Vlada Srbije, za izgranju stadiona obezbjedila je 200.000 evra, a ostali dio novca opština. Stadion će biti u okviru Sportskog centra, koji bi trebao da se zove „9.januar“.
Načelnica opštine Divna Aničić, kaže da se fudbalsko igralište sa vještačkom travom gradi se na pomoćnom stadionu „Luke“. On se gradi prema najsavremenijim standardima UEFA-e i biće jedan od najmodernijih u regionu.
-Biće to jedan moderan stadion, na ponos našeg grada. Stadion osim našeg Fudbalskog kluba Sloboda biće na raspolaganju i ekipama koje žele da se pripremaju u Mrkonjić Gradu. Nadmorska visina našeg grada tvrde sporski radnici je idealna za pripremanje fudbalskih ekipa. U sportskom kompleksu ima i travnati fudbalski teren. Terene na Sportsko-rekracionom centru „Balkani“, sportsku dvoranu u neposrednoj blizini stadiona, te smještajne kapacitete. Sve su to uslovi koje ima malo lokalnih sredina.Očekujemo da stadion sa vještačkom travom bude od velikog značaja za razvoj sporta – tvrdi Ančićeva.
Sportski radnici i Mrkonjićani se slažu u jednom, da je izgradnja stadiona sa vještačkom travom projekat za budućnost. Ne samo za razvoj sporta, nego i turizma.
-Ideja o izgradnji stadiona datira već godinam. Međutim, tek sada su stvorili uslovi za realizaciju projekta zahvaljujući sredstvima Vlada Srbije. Zahvalni smo na pomoći Vladi Srbije i očekujemo da završetak stadiona do kraja godine. Stadion sa vještačkom travom nije samo od važnosti za razvoj sporta, nego i turizma. Očekujemo dolazak na pripreme fudbalski timova iz okruženja i inostranstva, jer ovakav sportski teren nama u Krajini i Srednjoj Bosni – kaže nečelnik Odjeljenja za privredu i finasije opštine Mrkonjić Grad Tomislav Todorović.
Stručni konsultant projekata Danijel Stojčić , tvrdi da se fudbalsko igralište gradi prem najvišim standardima UEFA-e i na njemu će se moći igrati sve međunarodne utakmice.


-Već su počeli zemljani radovi na proširenju terena i pripremi drenažne podloge. Želim da naglasim de je ovo drugi teren na Balkanu koji se gradi sa dvobojnim vlaknom. Sličan je izgrađenu Banjaluci za Fudbalski klub „Borac“. Svi u Mrkonjić Gradu biće ponosni na jedno ovako fudbalsko zdanje – kaže Stojičić.
Sportski direktor Fudbalskog kluba Sloboda Gojko Đurić, nije krio zadovoljstvo što je konačno počela granja stadiona sa vještačkom travom.
-Izgranja fudbalskog igrališta sa vještačkom travom je naša želja već dvadesetak godina. Presrećni smo što je krenula realizacija projekta i što će naš klub imati idealne uslove za treniranje i igranje utakmica. Nadam se da će biti riješeno i pitanje nivelacije glavnog fudbalskog terena. Da će naš klub već na proljeće moći da igra mečeva Prve lige u našem gradu. Zbog problema sa nivelacijom glavnog terena sada utakmice kao domaćini igramo na stadionu Fudbalskog kluba Krupa. Zahvalni smo rukovodstvu tima iz Krupe na Vrbasu što su nam omogućili odigravanje prvenstvenih utakmica na njihovom stadionu – kaže Đurić.
Predsjednik Fudbalskog kluba Sloboda Milenko Milekić, ističe da je uz nivelaciju glavnog fudbalskog terena planirano i natkrivanje tribina.


-Imamo projekat za natkrivanje tribina i proširenje svlačionica na glavnom satdionu na “Lukama”. Imamo i obećanje od jedne naše građevinske firme da će pomoći radove na nivelaciji glavnog fudbalskog terena. Sve to zavisi od vremenskih prilika, naravno i od obezbjeđenja sredstava. Mi smo optimisti. Imao podršku lokalne vlasti da se u narednom periodu zaokruže svi sportski sadržaji na okviru Sportskog centra – istče Milekić.
Osim igrališta sa vještačkom travom, nivelacija glavnog fudbalskog terena stadiona „Luke“, u planu je izgradnja bazena, akva paraka, pješačke, trim staze i drugih sportskih terena.

SRBIJA I 9.JANUAR

Sportski radnici u Mrkonjić Gradu predlažu lokalnoj zajednici da stadion sa vještačkom travom dobije naziv “Srbija”, a kompletan Sportski centar “9.januar”.

Tekst i foto: Slobodan Dakić