Prijedorčanin Luka Bilbija, pokazao je u punom smislu riječi, šta znači biti četvrti arbitat na zahtjevnoj utakmici!

Obavljao je on tu dužnost na revanš meču 1/4 finala Kupa BiH u sudaru između Sarajeva i Borca (1:2) u kojoj su banjalučani bili bolji rival, plasirali se u polufinale, a gdje nismo vidjeli posljednji sudijski zvižduk, jer nomoćni u 90 minuta igre, “bordo” tim potpomognut savjetima klupe i rukovodstva tima napustio je teren!

A, Bilbija je od prvog minuta hrabro stao jalijašima iz Sarajeva na crtu, koji su valjda umislili da mogu dijeliti pravdu, onako kako to njima odgovara. Cijeli meč pef Stručnog štaba Simon Rožman, sportski direktor Senijad Ibričić, ali i ostatak klupe vršio je neviđen pritisak na aktere na terenu, posebno na sudiju Matea Musu. Nekoliko puta Bilbija je pozivao sudiju iz Čitluku sugerišući mu šta se dešava oko aut linije, nije niti jednom ustaknuo, izdržao brojne pritiske, uvrede prije svega na nacionalnoj osnovi, koje su mu stizale sve vrijeme. Isto tako kada je dosuđen penal za Sarajevo, to isto je uradio i prema klupi Borca, ne dozvolivši da bilo čija klupa vodi meč.

Zato je Bilbija ove košmarne večeri bio junak “Koševa”.

Ne zato što je pomagao Borcu, ili bilo kome, već zato što je dijelio pravdu. Očigledno da u Sarajevo nisu navikli, decenije zaštitničkog odnosa i pritisaka u njihovu korist na svu sreću prošli su, a tamo gdje bi trebali biti najopasniji, na zelenom terenu, bili su neprepoznatljivi.

Sa nestrepljenjem očekujemo kazne za sve vinovnike ovog sramnog meča, a njih je bilo podosta…..