Mile Kovačević izgubio je gotovo sve fudbalske kredite, barem one u Srpskoj, ali ostal mu je još nekoliko aduta, prije svih, oni u Sarajevu.

Tako će se na sjednici IO FSBiH u utorak (24. septembra) raspravljati na zahtjev Kovačevića o tome da se uputi pismo prema UEFA, u zaštiti njegovog mjesta predsjednika FSRS! Ova tačka uvrštena je naknadno u dnevni red, i došla je od jednog člana IO FSBiH, tj, samog Kovačevića, i iza nje jasno je svima ne stoji više niti jedna zvanična institucija u FSRS. To što Kovačević i generalni sekretar Goran Ćejić još uvijek zloupotrebljavaju službene prostorije, pečat i račun saveza bez ičije dozvole (Izvršni odbor i Skupština FSRS), jasno je svima da će vrlo brzo doći na tapet disciplinskih organa, kako sportskih, tako i civilnih.

Kovačević je ponovo zaobišao zvanične institucije FSRS, i poslao kao jednu od tačaka dnevnog reda, apsolutno privatnu stvar, bez ikakavog statutarnog prava. Niti je tražio mišljenje, a koje mora od IO FSRS, čak nije sazvao barem teefonski komisiju za Hitna pitanja, u kojoj su pored njega i dva podpredsjednika (Marković i Lale), i sada već unaprijed možemo proglasiti zahtjev još uvijek predsjednika FSRS “uzaludno odrađenim poslom”, ali i još jednom bespotrebnom ljagom FSRS u zajedničkim organima.

Možda će ga više zaboliti odgovor iz Sarajeva, nego što bi ga dobio u Banjaluci, jer se spremao za “šeher grad” naredne četiri godine. Banjaluku, ionako nikada nije doživljavao svojom, čak šta više, primjera je mnogo, koliko ju je mrzio…..

Isto tako, prošle sedmice u prostorijama FSRS boravili su republički inspektori, koji su nepobitno utvrdili da se Skupština i Izvršni odbor moraju održati u roku od sedam dana i da je Kovačević sa svojim saradnikom Ćejićem prekršio Statut i Pravilnik FSRS. Međutim, Kovačević je imao spreman odgovor:

-Ko ih j…e, ne mogu mi ništa. Platiću kaznu 500 maraka, ali Skupštinu i Izvršni odbor neću održati! I tako u krug, ne mogu oni poslati inspekcija koliko ih ja mogu platiti – poručio je Kovačević, neotkrivši još samo čijim parama će platiti kaznu, svojim advokatskim, ili klupskim, od Trebinja do Novog Grada.

I ovdje je očigledna zamjena teza, jer Kovačević se po federalnim medijima “ubi” dokazujući kako se na njega vrši neviđen politički pritisak, a iz priloženog jasno je ko nepoštuje organe Republike Srpske.

Jasno je svima, pa i samom Kovačeviću da izuzev inata, kojeg ima na pretek, nemože zaustaviti promjene, ali može uništiti ono malo fudbala, što je ostalo na ovim prostorima….