Kome to u Područnom i Opštinskom fudbalskom savezu Gradišku smeta rad i egzistencija OFK Stars? Klub koji je prije tri godine osnovao Saša Raca, veoma poznato fudbalsko ime na ovim prostorima, nikako da dobije legitimet da se uključi u omladinske lige.

Stars je ove sezone  podnio zahtjev za igranje u Ligi mladih PFS Gradiška – Grupa Potkozarje (pioniri). Odgovor iz kuće fudbala u gradu na Savi bio je kategorički: “NE”.

Možemo se pohvaliti sa   60 pehara u svojim vitrinama i mnogobrojnim priznanjima i preko 130 članova,  ali to za  neke  ljude nije dovoljno. Gdje god smo bili na međunarodnim turnirima, svog grad predstavljali smo dostojanstveno, mnogo bolji nego neki što žive od fudbala, za razliku od nas koji živimo i radimo za njega – započeo je priču Saša Raca.

Njegov cilj nije bio da napadne bilo koga već da ukaže na potrebu da 130 klinaca zaslužuje pažnju, barem kao neki klubovi, koji su danas samo “mrtvo slovo” na papiru.

Očigledno da nismo interesantni što radimo pošteno i što se borimo da djecu nešto naučimo. Već tri godine ista priča. U tom istom savezu imamo preko 60 registrovanih klinaca, ali fudbal nam ne daju da igramo! Dobio sam odluku da u naredne četri godine moram osnovati prvi tim, a sad me ucjenjuju sa tim da ne mogu da se takmičim. Ma, nema veze! Rade protiv sebe, mene su samo ojačali. Izgleda da su interesantnije ekipe koje ni po kom osnovu ne zadovoljavaju uslove da se takmiče.To je stvarnost našeg fudbala, pa nije ni čudo što se mnogi klubovi gase. Ne žalim se, ne tražim ništa mimo Pravilnika, samo neka taj Pravilnik važi za sve isto. Ovo kažem dobronamjerno, ne vrijeđajući nikoga. Dosta je sujete, dosta ljubomore,  daj da nešto uradimo za dobrobit fudbala, a imamo materijala i to možemo samo zajedno. Ne znam samo zašto im mi smetamo?  Ne radimo ni protiv koga, nismo ništa loše uradili, nikad ništa loše rekao, na najbolji način predstavljamo naš grad, državu, svi nas cijene i poštuju, što pokazuje saradnja sa Dinamom,Vojvodinom ,Partizanom ,Crvenom Zvezdom i mnogim drugim klubovima koji su prepoznali naš kvalitet. Jedino smo kod kuće siročići – zaključio je Saša Raca.

Nažalost, priča Starsa je priča velikog broja klubova u RS, kao i škola fudbala kojim je zabranjeno da se takmiče u zvaničnim ligama RS. Zašto, odgovor treba potražiti u kancelariji FSRS, koja po tom pitanju nije ispoštovala čak ni neke preporuke FSBiH, jer klinci u Federaciji BiH, za razliku od RS imaju sasvim drugačiji tretman.

G. Popović