Divljanje na tribinama, utrčavanje na teren, prekid utakmice, bakljade… samo su dio folklora navijača širom Grčke zbog čega je zabranjen odlazak fanova na gostujuće utakmice, ali je ulazak na teren sa pištoljem za pojasom vlasnika PAOK-a Ivana Savidisa, koji je želio da se obračuna sa glavnim sudijom meča sa AEK-om, prevršio svaku mjeru.

Nemile scene na stadionu PAOK-a koje su obišle svijet nisu mnogo iznenadile fudbalera Vladimira Karalića koji je prije 15 godina bio član ekipe iz Soluna.

– U Grčkoj to nije ništa novo i takve stvari su se dešavale i osamdesetih godina pa su snimane emisije o tome kako igrači i navijači ganjaju sudije ako rezultat utakmice nije odgovarao velikanima. Zbog mnogo više medija i društvenih mreža, kada je svijet mnogo više zbližen, čini se da je to nešto novo, ali nije. Navijači u Grčkoj su veoma temperamentni i kad im nešto ne odgovara, onda prave probleme, dok im zakon to dozvoljava jer nema posebnih sankcija i mnogima se progleda kroz prste. Ovo će se smiriti i riješiti novčanom kaznom, mada time neće ništa postići dok se ne pojavi neko kao Margaret Tačer – rekao je Karalić.

Naveo je da je tokom boravka u PAOK-u odigrao tri-četiri utakmice bez publike.

– Navijači PAOK-a jedni su od žešćih u Grčkoj i generalno imaju kompleks atinskih klubova. Posljednji put bili su šampioni 1985, a Aris je bio 1988, dok su sve titule nakon toga otišle u Atinu. Sada imaju priliku da dođu do trofeja pa su zato emocije pojačane, ali to nije opravdanje da neko sa pištoljem uđe na teren. Ako vlasnik ne bude drastično kažnjen, onda će neko drugi kasnije ući sa mitraljezom –bio je slikovit Karalić.

Naveo je jednu anegdotu iz vremena dok je boravio u Solunu kojom je objasnio netrpeljivost između klubova.

– Navijači protivničkih klubova međusobno se ne podnose. Jednom prilikom sam sa suprugom šetao Solunom i slučajno otišao u dio grada gdje navijaju za rivalski Aris. Kada su me prepoznali, malo je nedostajalo da dođe do fizičkog obračuna i progledali su mi kroz proste jer je supruga bila trudna, mada su mi jasno rekli da tu više ne dolazim – izjavio je Karalić.

Golman Partizana, koji je na pozajmici u Platanijasu, Filip Kljajić rekao je da čekaju dalje korake FS Grčke.

– Čekamo da vidimo šta će biti sa suspenzijom. Svi mi ostali ni krivi ni dužni ispaštamo zbog incidenata na toj utakmici. Niko nije očekivao da će se desiti ovako nešto iako je to bio meč visokog rizika. Pratimo situaciju samo putem medija, a ja očekujem rigorozne kazne. Po kuloarima kruže priče da se dešavaju razne stvari u vezi sa namještanjem i sličnim, mada to nas ostale ne dotiče mnogo –izjavio je Kljajić.

Rukovodstvo Superlige suprotstavilo se odluci grčke vlade da suspenduje šampionat i traži da takmičenje bude nastavljeno. S druge strane, zamjenik ministra sporta Grčke Jorgos Vasilijadis, čiju ostavku traži javnost u ovoj zemlji, izjavio je da je spreman za scenario “grezgit”, odnosno da FIFA izbaci reprezentaciju i klubove iz svih takmičenja da bi bila smirena situacija u toj zemlji.

“Glas Srpske”