Da ovo napišem ponukala me je izjava Edina Tahirovića.

Ne odgovara  nesposobnim u strukovnim savezima FRS BiH i RSRS. U tim Savezima se nalaze propali političari koji iz sjenke vrebaju momenat da se preko sporta vrate u politiku. Tu prije svega mislim na Zdravka Miličevića, da ne spominjem ostale njegove repove, pogotovo u regionalnim savezima RS RS. Tu trebaju ući kontrolni organi pa će se sve vidjeti tj. u kakvoj se situaciji nalaze. Mislim da ništa bolja situacija nije ni u kantonalnim savezima Federacije BiH.

Dobro je to za rukomet što je progovorio Edin Tahirović. Edine u kancelariji rade ljudi sa imenom i prezimenom. Ti nisi naveo ni jednog, ko od njih koči rad Rukometnog saveza BiH. Podsjećaš me na sve svoje predhodnike, koji su isto tako napuštali RS BiH, a nisu imenovali krivca.

Mi stalno pričamo da sport nema veze sa politikom, a ja koliko znam oduvjek se politika mješala u sport. Navešću jedan primjer (poznata je njegova deviza da se u sportu ne radi, ako nema ličnog interesa) to je Milorad Karalić-političar od ličnog interesa. Neću sada navesti kako je RK “Borac”, kao predsjednik kluba, zavio u crno. Do dan danas Borac se nije oporavio, a mislim i da neće ni u narednom period. U Borcu se uvijek nađe jedan Karalić u ime politike, bolje reći svoje lične promocije.

Da je Milorad Karalić kao ministar sporta (23. 01. 1999.) odobrio isplatu 40.000 švajcarskih franaka, danas ne bi bio problem ni RS BiH. Toliko je traženo (poslije promocije seniorske reprezentacije RS i lobiranja) da RS RS uplati na račun EHF-a i bio bi priznat, isto kao Kosovo, Grenland i Farska Ostrva.

Zašto to nije uradio Milorad Karalić? Kada je ova informacija došla do Harisa Silajdžića, on je nazvao  Karalića i zaprijetio mu da RS RS ne smije biti priznat i primljen u članstvo EHF-a (kasnije i IHF-a). Ako se to dogodi, zaprijetio je Miloradu Karaliću da neće biti predsjednik Olimpijskog komiteta BiH niti će ići na Olimpijadu u Sidnej. Normalno da je poslušao Silajdžića i Milorad Karalić je sve svoje skrivene želje ostvario, čak je nosio zastavu BiH na Olimpijadi u Sidneju.

Gledao  sam sa pokojnim Perom Perovićem  otvaranje te Olimpijade i on mi se poslije tog otvaranja izvinio i rekao mi da sam bio u svemu u pravu (do tada smo bili u zategnutim odnosima zbog Borca). Ovo spominjem iz razloga, da je tada Milorad Karalić odobrio uplatu za IHF, RS RS bi bio priznat i danas bi se udružio sa kantonalnim savezima Federacije i niko danas ne bi spominjao problem RS BiH. Kunemo se svi u BiH i Dejtonski sporazum, koji definiše da je BiH sastavljena iz dva dijela, FBiH i RS. Nigdje se ne spominje Herceg- Bosna. Ako to ne odgovara Hrvatima, ne moraju igrati rukomet!?

Ja da sam aktivan član u rukometu, ja bi to tako riješio prvenstveno zbog rukometa i mladih, koji žele da igraju rukomet. Prije toga bi poslao kontrolne organe u sve regionalne saveze da snime situaciju. Meni je, dok sam bio aktivan u Borcu, tadašnja SDK svake godine dolazila u kontrolu, što redovnu, što po anonimnim prijavama. Ne vidim razlog da i danas to ne rade komtrolni organi, odnosno Ministarstvo za sport  koje u svom sastavu ima dva inspektora za sport.

RS BiH = RS RS, s tim što je  RS RS pravilno registrovan prije dolaska Zdravka Miličevića. Isti kada je smjenjen sa funkcija i pao u svojoj stranci, brže bolje se priklonio rukometu. Svojim radom je uništio Rukometni savez RS i samo se bazirao na rad u RS BiH. Kako je radio u RS BiH danas se vidi. Rukometa u BiH više nema, zahvaljujući ovakvim ljudima kao što je Miličević.

Neću sve iznijeti o mučkama Miličevića, samo neke.

-Prvo kada je Nebojša Golić bio direktor Borca (znajući da je Nebojša popustljiv kao i njegov pokojni otac Momo) pokušao je Miličević da se finale Kupa RS BiH ne igra u Banjaluci. I ako je po nepisanim pravilima finale trebalo da se igra u RS, glavni izgovor mu je bio da se žensko finale Kupa BiH igra u Prijedoru i nema smisla da se igra muško u Banjaluci.

-Zatim, odigrana je humanitarna utakmica za jednu djevojku iz Modriće i taj novac nikad nije uručen toj porodici. Pitam te javno Zdravko Miličeviću tko je taj novac ukrao u RS RS. O ovome sam dobro informisan.

-Miličeviću,  kako se možeš prihvatiti nekog posla, a da nisi proučio normativna akta RS BiH.

-Milićeviću, nije bitno tko je kriv, rukomet se mora igrati u BiH.

-Ti kao predsjedavajući u RS BiH daješ izjavu u Nezavisnim novinama 28. 01. 2017. da si razočaran u RS BiH; kako te nije stid to reči, ti si član i predsjedavajući tog Saveza.

-Miličeviću, ovo što se radi u RS BiH, nije ništa bolje ni u RS  RS gdje si ti predsjednik.

-Postaviću tebi samo jedno pitanje:“Kada će se nastaviti prekinuta Skupština RS RS u Trebinju prije skoro 3 godine, zbog ne usvajanja finansijskog izvještaja? Dobio si rok od 60  dana, da napraviš novi izvještaj, a prošle su skoro tri godine i imaš obraza da kritikuješ rad u RS BiH“.

Ostale nepravilnosti ću kasnije iznijeti. Imam dosta materijala od klubova iz RS i pojedinaca.

Zato nam, zbog ovakvih ljudi, rukomet ne može ići naprijed. Miličeviću,  tebi za utjehu ništa bolje stanje nije ni u Borcu. Odgovor iz Borca je:“Neda politika“.

Žalosno je da ne može biti žalosnije, što guraš  Đogu umjesto Elvisa Jačimovića, a Jačimovića guraš u RS BiH umjesto Smaje Karačića. To ti je najveća glupost. Pitam te šta je to u RS RS uradio Elvis Jačimović, izuzev d….. Možda ti treba još kompanjona? Preporučujem ti da uzmeš Dušana Popovića-Dušicu.

Miro Bjelić