Četiri kola prije kraja Premijer lige, gotovo da je bilo izvjesno d će u niži rang takmičenja, dva kluba sa bošnjačkim prefiksom. Odnosno, da će u Prvu ligu Federacije od tri kluba: Igman, Tuzla siti, Sloboda, sasvim sigurno dva.

Tada na scenu stupa SDA fudbalski lobi, dakle četiri kluba u kojem vlada ova tvrda nacionalistička struja, a u kojoj su Velež, Sarajevo, Tuzla siti i Igman, i uspjevaju raznim marifetlucima spasiti šta se spasiti da, tačnije sve klubove iz pomenute četvorke!

Međutim, nije da nije bilo žrtava, zbog nacionalnih ciljeva jednog naroda, Velež se morao oprostiti od Evrope (iako je u tom trenutku tinjala nada da bi mogli osvojiti Kup), i u dva domaća susreta “prosuo” je četiri boda, pogađate već protiv koga (Igman 1:1, Tuzla siti 3:3). Tuzla siti sa Husićem na čelu, koji inače važi za teškog nacionalistu, dobija posljednja dva meča, jedan dogovoren u gostima kod Igmana (0:1), i jedan odigran na kvarno protiv Zrinjskog (3:0), inače u oba meča bili su im zagarantovani porazi. S druge strane Igman je morao pustiti Tuzla siti, da bi sačuvao građane, a on je imao zagarantovane bodove na Koševu. Zamislite, odete u Sarajevo, i ladno im utrpate četiri komada. Ono što treba naglasiti da pomenuta četvorka nije birala sredstva, a ni spostvene žrtve. Ovaj put Velež je to bio, a moglo se dogoditi i Sarajevu, koje je prije nekoliko godina ostalo bez Evrope, jer je zbog viših bošnjačkih ciljeva pustilo Olimpiku. Međutim, svi vidimo gdje je sada Olimpik, a to sutra čeka i Tuzla siti, te Igman, prije ili poslije….

Ono što treba da bude pouka klubovima sa srpskim i hrvatskim predznakom, jeste da fudbalsko krilo SDA je spremno na sve, i da je ovo samo početak otvaranja pandorine kutije. Na jednom od sastanaka pomenute četvorke, po svaku cijenu je naloženo da se ne biraju sredstva niti novac da se prekine dominacija Zrinjskog i Borca, i da se na to mjesto ubace Velež ili Sarajevo.

Zato oprez, jer “ćaršija” nikada ne spava……