Neprikosnoveni vladari mjesta koja obezbjeđuju šampionsku i vicešampionsku titulu su svakako Sarajevo i Željezničar, Borca u privilegijama ni od korova, naprotiv, a kako bi i bilo? Fudbal u BiH ne može biti “najljepša sporedna stvar na svijetu” sve dok se budemo dijelili na ”naše” i njihove”, a posebno ne što na gotovo svim utakmicama Premijerke i “naši” i  “njihovi” (p)ostanu njihovi.

Primjera koliko želite.

Uzmemo li utakmicu 22. kola BH Telekom Premijer lige Željezničar – Tuzla sity vidjećemo da je sudija Sabrija Topalović iz Zenice zaslužio maksimalnih 7.3, prvu krupnu grešku je napravio što je u 48. minutu, umjesto direktnog isključenja, (crvenog) indirektno preko 2. žutog isključio gostujućeg fudbalera Ivana Kostića. Druga neoprostiva greška je što je kod minimalnog vodstva domaćina u 89. minutu propustio dosuditi kazneni udarac za gostujuću ekipu čime je zaslužio “čistih” 7.4 koju je trebalo smanjiti za još 10 odsto i Topalovića ocjeniti sa konačnom ocjenom 7.3. Željezničar je na ovaj način dobio dva boda prednosti nad Borcem, a Tuzla sity mogućnost da joj pouzdani Kostić pauzira samo jedno kolo.

Dragan Prtvar – branio nedosuđen penal za Tuzla siti do zadnje sekunde

Dragan Prtvar iz Istočnog Sarajeva je u ulozi kontrolora suđenja pokušavao na sve moguće načine oklijevati u ocjenjivanju Topalovića kako bi ga ”sačuvao” ako ne sa ocjenom 7.8 onda bar sa nekom iznad čistih 7.3. Ako se kod Prtvara ne radi o posljedicama nedopustive namjere onda su to sigurno posljedice ”prebrzog” napredovanja kada je ”prometnut” u saveznu kategoriju 6 mjeseci prije vremena propisanog Pravilnikom.

Semir Kaplan nije slučajno vršio kontrolu Sarajevu protiv Borca u Banja Luci (0:2), a još je manja slučajnost Kaplanovo nedjeljno ”pokrivanje” glavnog sudije nedjeljne utakmice  Sarajevo – Mladost DK, još jednog ”našeg Prtvara” Dragana Petrovića. Da bi sve izgledalo ”na mjestu ”alfa i omega” je bio treći ”naš Prtvar”, neki će reći ”cvijeće” ali ne u našoj vazi, delegat Željko Grbić iz Banja Luke.

Naslućujemo, ako nam Evropa ponovo izmakne, da će to i ovoga puta biti zbog ”naših Prtvara”.  

Glavni sudija prve utakmice proljetnog nastavka u Sarajevu je bio ”naš Prtvar” Zoran Grbić, kolo poslije ovoga ”našeg Prtvara” Bjelicu, za slučaj ”ne daj Bože” u Banja Luci pokriva osvjedočeni fan koševskog kluba Semir Kaplan iz Stolca. Još jednog ”našeg Prtvara” glavnog sudiju na utakmici Sarajevo – Mladost DK Dragana Petrovića ponovo je za svaki slučaj ”pokrivao” domaćinu odan Semir Kaplan. Upućen gledalac u ”naše Prtvare” je olako potezanje sudije Bilbije za žutim kartonima igračima domaćina na Kup utakmici Borac – Željezničar 0:2, prokomentarisao riječima, da je Ibri i kompaniji prije delegiranja službenih lica savjetovano, ako i Borac traži Bilbiju “da prihvatite”, bezbroj je ”naših Prtvara”! Sve ”naš” do ”našega” a svi ”njihovi”. Za Banjca se već davno zna, pa neka ga, niti se njega šta pita, niti on koga za šta pita ili moli. Ipak je vrijeme da se ”počiste” njegove kolege po struci i ”stručnosti”. Šta do tada vrijedi što više  nema izmišljenog sudijskog kordinatora. Dok je u sudijskom segmentu i jedan njegov Banjac će kordinirati, a do tada teško svima, najviše ekipama iz Republike Srpske.