Transparent na “Grbavici” u duelu sarajevskih ekipa Željezničara i Sarajeva “Izdrži generale” samo je još jedan u nizu nacionalističkih i fašističkih parola koje stižu iz “saraj grada”.

Sve se poklopilo i sa 1. martom, danom kada je BiH uvučena u krvavi građanski rat, a taj isti Dudaković lako je pogazio zakletvu da će braniti državu koja ga je školovala i otisnuo se u rodni kraj, po zlu čuveni 5. korpus.

Na stranu, šta o Dudakoviću misle preostala dva konstituivna naroda, baš Bošnjacima taj isti Dudaković je nanio zla, da bi i sami trebali da se stide kakvog su imali u svojim redovima.

I na sve to, pitanje, šta radi Dudaković na “Grbavici”? Na fudbalskoj utakmici, na derbiju, koji se igra bez publike, ko je donio transparent, kako ga je unio na stadion, i zašto je to stajao čitavo vrijeme. Mnogo pitanja, i svakom laiku odgovori su jasni, jer istorija se pokušava prekrojiti na svim frontovima, pa i onim fudbalskim. Priče o agresiji, fašistima, četnicima, ustašama, domoljubima, patriotama….puna su usta sarajevskih portala. Gotovo u svakom tekstu izazivaju mržnju među narodima, dovoljno je pogledati samo ostrašćene komentare, uopšte nije važno koja je tema u pitanju. Kultura, sport, politika, virus korona…..Njihov patriotizam izbija iz svega.

Uopšte više nije važno da li će NFSBiH kazniti nekoga, jer trulo je u samom sistemu. Onaj što je kačio transparent nije bio ni rođen kada je Dudaković izdavao naredbe o likvidacijama Srba, Hrvata i što je najžalosnije i Bošnjaka. On nije tada branio tzv Republiku BiH, već sistem ustrojen na zločinu!

Proći će i ovo ludilo, svačiji tragovi ostaće, poput onih u snijegu, za sva vremena, da svjedoče o ljudima i ne ljudima. Jedno takvo ludilo stiglo je i sa “Grbavice”, na čast i sramotu cijelog Sarajeva, i BiH kako oni vole da kažu.

Nismo svi isti, i nikada nećemo biti. Ma ko i kako koliko izdržao….