Fudbaleri dva brčanska drugoligaša, Jedinstva i Ilićke 01, prinuđeni su da svoje prvenstvene utakmice igraju po okolnim selima, jer Gradski stadion neispunjava minimalne uslove za ligaška nadmetanja.

Vlada Brčko distrikta, ni poslije punih deset godina, nije okončala prvu fazu rekonstrukcije Gradskog stadiona, a prije početka ovogodišnje sezone, FSRS je obavijestio ove klubove da ne mogu igrati svoje utakmice na Gradskom stadionu.

U klubovima su ogorčeni, na inertnost gradskih vlasti.

– Utvrđeno je da ovdje nema uslova za odigravanje utakmica. Teren nije ograđen, svlačionice nisu uslovne. To su kontejneri, koji su postavljeni prije 7-8 godina i trebali su da budu neko prelazno šestomjesečno rješenje. Mi svako korištenje nekog drugog stadiona moramo ili da plaćamo ili da taj stadion održavamo, tako da nas to košta i finansijski, a svake godine, ne znam iz kog razloga, za sport se izdvaja sve manje i manje novca, kaže Dalibor Šarenac, član Upravnog odbora FK “Ilićka 01”.

Izgradnja Gradskog stadiona počela je prije 11 godina a uz do sada utrošena četiri ipo treba još 11 i po miliona za završetak ove megalomanske investicije za koju, kažu u Vladi, novca nema.

– Ovo je “Skadar na Bojani”. Mi smo počeli gradnju stadiona sa 16.500 mjesta i nikada ga nismo završili. Pogledajte ovu travu na stadionu, ona se nikada nije pokvasila, onda znate u kakvim uslovima igramo naše utakmice, ističe Milenko Radić, trener FK “Jedinstvo” iz Brčkog.

U traženju privremenog rješenja za korišćenje stadiona Vlada distrikta je povela postupak preprojektovanja ograde i najavila ubrzane procedure za izbor izvođača što klubovima, ne olakšava ni takmičarsku, ni finansijsku situaciju.

– To će biti konkurentski postupak i mi naravno kada dobijemo i pribavimo potpisane ugovore moći ćemo izvođača uvesti u posao, ali se nadamo da ćemo to ipak uraditi do kraja ove godine, kazala je Svetlana Čivčić, šef Odjeljenja za javne poslove u Vladi Brčko distrikta.

Jasno je da će Jedinstvo i Ilićka jesenji dio prvenstva igrati u selima i na brojnim terenima gdje ima uslova, ali malo fudbala jer su, javnosti je to poznato, građeni po političkim dogovorima, a ne u interesu sporta i građanskih potreba.