Inicijativni odbor za vraćanje statusa opštine prijedorskom naselju Omarska uputio je zahtjeve institucijama nadležnim za izradu elaborata o ekonomskoj opravdanosti i održivosti da dostave svoje ponude.
– Sve veća je zainteresovanost i sadašnjih stanovnika i onih koji su rođeni u Omarskoj, a sada žive širom svijeta. Osnovali smo sedam timova za razne oblasti i svaki od njih radi svoj dio posla – rekao je Srni član ovog odbora Siniša Dakić.

Prema njegovim riječima, slijedi iznalaženje sredstava potrebnih za izradu elaborata, a potom i razgovori sa lokalnim i republičkim vlastima radi obezbjeđivanja podrške za ovu inicijativu.

– Suštinski, postoje dva razloga – približavanje usluga u oblastima zdravstva, obrazovanja, kulture, uprave i bezbjednosti stanovništvu kako bi se sačuvalo područje od iseljavanja i ekonomskog propadanja, a drugi je činjenica da je razvoj nekog kraja brži i bolji ako je samostalan, nego ako je dio neke veće cjeline – pojasnio je Dakić pokretanje ove inicijative.

Područje nekadašnje opštine Omarska obuhvatalo je današnje mjesne zajednice Omarska, Marićka, Jelićka, Lamovita, Petrov Gaj i Busnovi.

Na ovom području je prema popisu iz 2013. godine bilo oko 12.000 stanovnika.

– U slučaju Omarske, nesporne su činjenice da je broj đaka manji iz godine u godinu, da rudnik `Omarska` ima potencijal za još samo pet-šest godina, da mala privreda postoji, ali nije dovoljno razvijena, da ne postoji industrijska zone i da je evidentno iseljavanje stanovništva – naglasio je Dakić.

Dakić je naveo primjer susjedne Hrvatske koja trenutno ima 428 opština i 128 gradova, među kojima u 376 opština i 18 gradova ima manje od 5.000 stanovnika, šest opština ima manje od 500 stanovnika, a najmanji grad je Komiža sa 1.526 stanovnika.

On je dodao i da je evropski standard za formiranje oštine 10.000 stanovnika.

Prema Zakonu o građanskim incijativama, ovakvu inicijativu može pokrenuti grupa građana sa određenog područja.

Omarska je status opštine izgubila šezdestih godina prošlog vijeka i postala dio opštine Prijedor, a kasnije grada Prijedora.