Ne tako davno, Istočna Hercegovina, ona koja pripada Republici Srpskoj u Premijer ligi BiH imala je dva luba, i jednog šampiona! Danas, o tome mogu samo da sanjaju, jer fudbalska knjiga cijele Hercegovine spala j ukupno na četiri kluba! Što je još tragičnije, najveći stepen takmičenja im je jedan prvoligaški klub (Sutjeska), te tri drugoligaša (Leotar, Mladost Gacko i Velež Nevesinje). Nema ih više, odnosno ugasili su se fudbalski klubovi u Bileći, Kalinovniku, Miljevini i Čajniču.

U velikom problemu našao bi se i sam PFS Hercegovačke regije, jer za egzistenciju jedne takve asocijacije potrebno je šest klubova, a sada imaju četiri. Međutim, tu su i tri kluba malog fudbala  KMF Ljubinje, KMF Leotar, KMF Nevesinje, pa je i ta brojka nekako popunjena. Ne egzistira više niti Ženski FK Leotar.

Kada bi tražili krivca, mnogo ih je, ali jedan ipak bode u oči. Raspad sistema krenuo je poslednjih nekoliko godina, a poslednje četiri Hercegovina je imala potpredsjednika FSRS Đorđa Vučinića! I da ironija bude veća čelnici FSRS za njegov doprinos fudbalu dali su mu priznanje na godišnjoj manifestaciji za zaslužnog sportskog radnika. Na svu sreću nisu obrazlagali te uspjehe, jer mnogo je više neuspjeha. Vučinić, Kapor, i ostala bratija opustošila je sve što se moglo, ostade samo kamen, i četiri kluba koji prkose i kamenu i sami sebi….