Ono što smo najavili i obistinilo se! Dva kluba iz PFS Gradiška, Mladost Bajinci (OFS Srbac) i Borac Šibovska (OFS Prnjavor) od jeseni nastupiće pod okriljem PFS Banjaluka, i igraće umjesto “kajzerice”  popularnu “bundesligu”.

Predstavnici ova dva kluba, Duško Jovanić (Borac Šibovska) i Luka Mitraković (Mladost Bajinci) boravili su u prostorijama PFS Banjaluka, gdje je upućen zvaničan zahtjev za njihovo učlanjenje u ovu asocijaciju. Prije toga uputili su PFS Gradiška i Izvršnom odboru FSRS molbe da nastupaju pod okriljem Banjaluke.

-Žao mi je što je sve tako ispalo, ali mi jednostavno drugog izbora nismo imali – započeo je priču Duško Jovanić, predsjednik kluba iz Šibovske.

-Po cjenu da se ugasimo mi nećemo igrati više nikada pod okriljem PFS Gradiška. Odmah da naglasim niko nas iz Banjaluke nije nagovarao na ovaj čin, već je Skupština kluba donijela takvu odluku. Da nas nije Banjaluka prihvatila, tražili bi dozvolu za “Mars”, ali više nikada u PFS Gradiška. Izgubili su jednog uzornog člana, Borac je klub koji je uvijek svoje obaveze do poslednje pare ispoštovao, a vraćeno nam je tako da nas protjeraju. Hvala Bogu, igra se fudbal i u drugim sredinama. Radujemo se gostovanjima u Drvar, Šnjegotinu, Banjaluku…..isto tako prijateljski ćemo i prihvatiti sve te klubove. I naša djeca prelaze u PFS Banjaluka, tek toliko da se zna – istakao je Jovanić.

I u Bajincima slično razmišljaju. Luka Mitraković je već “disciplinski gonjen” zbog izjava za naš portal, ali kako sam kaže, to više nije briga saveza u Gradišci, jer taj klub sada formalno i pravno pripada PFS Banjaluka.

-Za više od 20 godina nisu se udostojili da Bajincima ponude mjesto delegata u savezu, Skupštini, bilo kakvog Komesara, iako smo jedan od najorganizovanjih klubova na regiji. Nastavljamo borbu bez obzira na posljedice, i krećemo takmičenje u PFS Banjaluka. Podrška tog saveza mnogo nam znači, jer i mi smo stava, da nas nije Banjaluka prihvatila, barem privremeno bi se ugasili – poručuje Mitraković.

U PFS Banjaluka žele da ispoštuju svu proceduru, put se zna, i ova dva kluba biće žrijebana za novu takmičarsku sezonu u “bundesligi”.

-Dobili smo zahtjeve klubova, i naš Izvršni odbor će se očitovati po tom pitanju. Moram da naglasim da mi nemamo pravo da ugasimo bilo koji klub, jer Borac i Mladost bili su izričiti, ili u PFS Banjaluka, ili prestaju postojati na fudbalskoj mapi. Mi ćemo ih prihvatiti, žrijebati, u toku je preregistracija igrača, takmičarskih knjižica, klubovi su dobili upitnike. Do žrijeba sve će biti završeno. Isto tako borićemo se da ti klubovi dobiju saglasnost IO FSRS, baš kao što je dobio Minerl iz Teslića kada je napuštao banjalučki, a otišao u PFS Doboj. Slobodu klubovima nema niko pravo ugroziti – jasno je poručio Draško Ilić, koji je u višečasovnom razgovoru sa predstavnicima ova dva kluba najavio niz aktivnosti i povoljnosti za klubove PFS Banjaluke u novoj sezoni.