Jedan od najboljih vaterpolista svijeta, reprezantativac Srbije Gojko Pjetlović s porodicom boravi u rodnom kraju u Gornjoj Peckoj kod Mrkonjić Grada.

U prekrasnom ambijentu rodnog kraja, nedaleko od izvora krajiške ljepotice rijeke Sane, Pjetlović uživa u čarima seoskog ambijenta Gornje Pecke, riječice Korane koja “brzim koracima” hita ka Sani, jednoj od najljepših naših rijeka. Nedalelo od imanja Pjetlovića u Gornjoj Peckoj je i izvor Sane. Jednistven po mnogo čemu i do kojeg se može doći samo pješačeći kozijom stazom. Što je veliki izazov za svakog posjetioca, ali i avanturistička atrakcija. Boravak u rodnom kraju Gojko je iskoristio da posjeti načelnicu opštine Mrkonjić Grad Divnu Aničić s kojom je razgovaro o sportskim temama,ali i pitanju asfaltiranje dijela puta u Gornjoj Peckoj do porodične kuće Pjetlovića.

-Opština Mrkonjić Grad prošle godine je donijela odluku da se Gojku i Dušku Pjetlovići dodjeli Povelja počasnog građanina Mrkonjić Grada sa zlatnom poveljom. To priznanje trebalo im je biti dodjeljeno 2. februara ove godone na svečanosti povodom Dana opštine.Međutim, zbog njihovih reprezentativnih obavaza bili su spriječeni da prisustvuju svečanosti i prime Povelju. Duško se trenutno nalazi na priprmama sa ekipom, on nije mogao doći s Gojkom. Dogovorli smo se da im Povelja bude dodjeljena na svečanosti kada dozvole njihove obaveze, ali i pandemija korona virusa – kaže Aničićeva.

Dodaje da je opština u programu kapitalnih investicija obezbjedila sredstava za asfaltiranje oko kilometar puta do kuće Gojka i Duška Pjetlovića. Radovi na asfaltiranju puta uskoro će početi, čemu se braća Pjetlović istinski obardovali.

-To je jedan dosta građevinski zahtjevan krak puta koji je je ostao neasfaltiran u tom djelu Gornje Peceke. Još ranije smo planirali da asfaltiramo taj krak puta koji se završava kod kuće Pjetlovića. To je najmanje što možemo uraditi za ove sportske velikane, koji su na neki način i sportski ambasadori našeg grada. Gojko mi je u razgovoru rekao da kod mnogih u Srbiji i inostranstvu postoji interes da posjete naš kraj i dođu na ljetovanje – kaže Divna Aničić.

Još jedan od reprezentativaca Srbije u valerpolu ima korjene sa područja opštine Mrkonjić Grad. Riječ je o Milanu Aleksiću, čiji su roditelji rodom iz sela Magaljdl, koje je udaljeno sedam kilometra od grada. U lokalnoj zajednici rade na tome da prikupe podatke o svim sportistima u Srbiji i inostranstvu koji imaju rodbinske korjene sa područja mrkonjićke opštine. Njih nije malo, uz pomenute vaterpoliste tu su i odbojkaši Slobodan Boškan i Marako Podraščanin, desetine fudbalera koji su igrali u najeletnijim ekipama Jugoslavije, Srbije i Evrope. Svakako jedno od naj poznatijih je košarakaški reprezentativac Srbije Dejan Todorović, koji je prve košarkaške korake naučio u Košarkaškom klubu Mladost. Ne treba zaboraviti ni braću Kačar, boksere Tadiju i Slobodana koji su rođeni nedaleko od Mrkonjić Grada, u selu Perućica u sadašnjoj opštini Jezero.

Tekst i foto: Slobodan Dakić