Fudbaleri mrkonjićke Slobode počeli su sa pripremama za takmičenje u Drgoj ligi-grupa Zapad. Na pripremama se nalazi dvadesetak fudbalera. U naredna dva- tri dana ekipi će se priključiti još nekoliko kvalitetni fudbalera, tako da će Mrkonjićani u drugoligaškom šampionatu imati respektabilan tim koji će se moći uključiti u borbu za visok plasman.

Trener Milorad Glamočak Kralj od prvog dana nametnuo je paklen ritam rada, uz maksimalan profesionalan odnos i disciplinu. Naime, i ako na “Lukama” sunce “peče” nema pošteđenih i izvlačenja. Svi fudbaleri vrijedno treniraju. Prednjače oni stariji koji su ostali u klubu i poslije napuštanja Prve lige RS. Poseban ton radu daje i dugogodišnji kapitetn Igor Mirković, koji se nakoj jedne sezone vratio u staro jato, da pomogne Slobodi da se što prije vrati u Prvu ligu.

– Moramo raditi vrijedno, i ovo vrijeme do početka šampionata maksimalno iskoristiti. Nema druge, mora se raditi od jutra do sutra i učinti sve da što spremije dočekamo početak šampionata. Hrabri činjenica da imamo dovoljan broj fudbalera na pripremama. Tu su i neki mladi fudbaleri pred kojima su veliki izazovi, kao što je naš nekadašnjnji junior Slavko Anđelić, Želimir Đukarić, Mićko Šamara i drugi. Već imamo dogovorenu i prvu kontralnu utakmicu sa jednom ekipom iz okoline Gradiške – kaže Glamočak.

Predsjednik kluba Milenko Milekić, kaže da je uprava kluba učinili sve da obezbjedi optimalme uslove za rad i takmičenje u Drugoj ligi.

-Mnogo smo radili poslednjih mjesec dana da stvorimo optimalne uslove za rad prvog tima, ali i mlađih selekcija. Očekujemo da će do kraja godine biti završen pomoćni stadion sa vještačkom travom. U ozbiljenim smo projektima da paralelno završimo i nivelaciju glavnog terena. Očekujemo razumjevanje od čelnika Fudbalskog seveza RS da nam dozvole da u Drugoj ligi utakmice igramo na svom stadionu, što bi nam olakšalo i smanjilo troškove takmičenja. Kada završimo kompetan kompleks imaćemo najbolje stadione u regiji i uslove za treniranje, ali i pripreme ekipa sa strane. Želimo da Mrkonjić Grad postene fudbalski centar ove regije – kaže Milekić.

Prvi čovjek Slobode ističe da je zadovoljan što je ostao kostur ekipe iz Prve lige i što je kompletiranje tima za narednu sezonu u završnoj fazi.

-Imaćemo dobru ekipu i cilj FK Sloboda uvijek je plasman u vrh tabele. I u prošlom šampionatu u prvih šest kola bili smo vodeća ekipa u Prvoj ligi RS, mada smo sve mečeve igrali van Mrkonjić Grada. A onda su se dogodile neke (ne)fudbalske stvari o kojima ne želimo da pričamo i koje smo već zaboravili. Morali smo u niži rang takmičenja. U naredna dva- tri dana angažovaćemo još dva tri kvalitetna fudbalera. U potrazi smo za kvalitetnim napadačima i jednim odbrembenim fudbalerom. Uspijeli smo da rješimo pitanje golmana i sada imamo tri kvalitetna mlada čuvara mreže. U prvi tim smo prekomandovali i naše perspektivne juniore, a veliki broj mladih fudbalera nam se javlja i žele da igraju za Slobodu. Nastojaćemo da omogućimo svim mladim i perspektivnim fudbalerima dobre uslove za rad i napredovanje – tvrdi Milekić.

Za sada su redove Slobode napustila braća Ljutić, golmani Vuković i Zeljković, te Savanović koji je novi fudbler Rudara iz Prijedora. Mladi vezista Branko Peno prešao je u redove ekipe Metalegea iz Jajca.

Tekst i foto:Slobodan Dakić