Visoke plate funkcionera, dobre dnevnice za rad u Fudbalskom savezu RS privilegija su samo podobnih predsjedniku Kovačeviću. Samo djelimično istraživanje prihoda, samo od tri ranga: Prve, Drugih  i Regionalnih liga RS, kojima rukovodi Srpska kuća fudbala iz Banja Luke, daju odgovor na prethodnu konstataciju.

Dok je život za običnog čovjeka pretežak, klubovi na izdisaju, dotle funkcioneri žive kao Rokfeleri sa astronomskim platama i dodacima. A kako i ne bi. Ne rade ništa, a prihodi su astronomski.

Ne tako davno, “ugledni” advokat iz Gradiške, Mile Kovačević, inače predsjednik FSRS i kandidat za novi predsjednički mandat, na pitanje oko visine kotizacije rekao je da je veliki uspjeh što kotizacija nije povećavana godinama. Umjesto da se nađe sponzor, kao za Premijer ligu BiH, Kovačević je opalio još jedan šamar klubovima, koji jedva uspijevaju da prikupe pare za ovaj harač.

Kotizacije iznose za sezonu: za Prvu ligu 8.000 KM, Druge lige 4.000 KM, a za Regionalne lige 2.000 KM. Po tom osnovu godišnje se u kasu FSRS slije nevjerovatnih 324.000 KM. Zauzvrat klubovi dobijaju bilten putem mejla, što znači da je trošak Saveza nikakav.

Poslije svake utakmice, službena lica plaćaju taksu savezu u iznosu od 10% ukupnih troškova. Tako utakmica Prve lige RS donosi FSRS 110 KM takse, Druge lige 57 KM, a utakmica Regionalnih liga RS 30 KM. Godišnje to iznosi 68.040 KM.

Samo po ova dva osnova: kotizacija i takse, godišnje naš Savez oprihoduje 392.040 konvertibilnih maraka. Pored toga, prihodi su još veći, jer nisu uzeti i troškovi kotizacija i taksi Prve lige RS za žene, Omladinskih liga FSRS i Prve i Drugih futsal lige RS, te novčane kazne, godišnje članarine sudija i delegata, te takse za razne seminare.

Prva liga RS:  Ukupna taksa – 21.120 KM, kotizacija – 96.000 KM,

Druge lige RS: Ukupna taksa – 27.360 KM, kotizacija 128.000 KM,

Regionalne lige: Ukupna taksa – 19.560 KM, kotizacija 100.000 KM.