Vanredna skupština Fudbalskog saveza Republike Srpske biće održana 23. januara 2020. godine u 17 časova, odlučeno je na sjednici Izvršnog odbora FS RS.

Na ovoj skupštini jedina tačka dnevnog reda biće izbor predsjednika FSRS, koji će na čelu saveza biti do redovnih izbora u oktobru naredne godine. Za sada je poznato da je kandidat predsjednik Područnog fudbalskog saveza Banjaluka i prvi čovjek Borca Vico Zeljković, koga je predložio matični savez, a očekuje se u narednim danima da ovaj prijedlog podrži i ostalih šest područnih saveza.

Na sjednici IO doneseno je više odluka, a jedna od njih je da se Prva liga od sezone 2020-21, odnosno od narednog prvenstva poveća na 12 klubova.

– Donijeli smo odluku da se liga proširi, a deveti, odnosno posljednjeplasirani tim napusti elitu Srpske. Kako sada stvari stoje sigurno je da će iz obje grupe drugih liga upasti po dva najbolja, a ako svi timovi iz RS, koji igraju u Premijer ligi BiH sačuvaju status, 12. člana prvoligaškog društva dobićemo poslije baraža u kojem će igrati dva trećeplasirana drugoligaša. Takođe smo ukinuli odluku da od naredne sezone druge lige budu skraćene na 14 klubova, što znači da će i od sezone 2020-21 u obje grupe igrati po 16 timova. Donijeli smo i odluku da se formira radno tijelo ispred IO, koje će do kraja februara naredne godine obići opštinske i područne saveze i održati tematska predavanja o reorganizaciji takmičenja od sezone 2021-22 – naglasio je potpredsjednik FS RS Milorad O. Lale.

Donesen je i Pravilnik o licenciranju klubova Prve lige RS, kao i da manifestacija “Dan fudbala Republike Srpske” bude održana u drugoj polovini februara.

– Prvo moramo vidjeti kada je povoljno da manifestacija bude održana jer želimo da na njoj budu brojni gosti tako da ćemo termin pokušati da uskladimo sa njihovim obavezama. Donijeli smo odluku i da FS RS povuče sve tužbe, koje je posljednjih mjeseci podigao bivši predsjednik Mile Kovačević. Predložili smo i trojicu kandidata za pomoćnika selektora U17 reprezentacije BiH, a to su Miodrag Bodiroga (Leotar), Srđan Marjanović (Rudar Prijedor) i Miroslav Balaban (Krupa)  – dodao je Lale.

Dogovoreno je da se do kraja ove kalendarske godine održi još jedna sjednica Izvršnog odbora FS RS na kojoj će sve komisije podnijeti izvještaje.

“Glas Srpske”