Sama završnica Premijer lige BiH donosi velika uzbuđenja, kako u vrhu, tako i u borbi za opstanak. Zbog skraćenja lige, čak šest klubova napušta bh elitu, a ono što upada u oči jeste činjenica da su izuzev Radnika, svi klubovi iz Republike Srpske u opasnoj zoni. Drina i Rudar Prijedor su već spakovali kofere za Prvu ligu RS, dok se Borac još uvijek nada, a u Slaviji vjeruju da ih neće niko dostići. Da li su naši klubovi loše organizovani, ili iza toga stoji još neki lobi, teško je pitanje, ali činjenice govore da gotovo u svakom meču na “oštrici žileta” sudijske odluke idu u korist protivnika. Mnoge odgovore na ova i slična  pitanja je dao  Duško Vujičić, fudbalski radnik iz Foče, nekada odličan sudija, ali i prvi čovjek Komiteta za sudije i suđenje u FSBiH. Danas je daleko od fudbala, barem profesionalno, nema ga niti u jednom fudbalskom tijelu, na nivou FSRS i FSBiH.

Svima je jasno da bošnjački i hrvatski lobi ima veći uticaj od srpskog. Ali velikim djelom i sami smo krivi za takvu situaciju, jer naši predstavnici u zajedničkim organima, ali i sudije na listama uvijek gledaju prvo svoj interes. A, kada je tako, onda klubovi ispaštaju, što se vidi i po trenutnoj situaciji na tabeli. Laiku je to možda svejedno kada vidi listu delegiranja, ali ljudima koji su u tom poslu odmah je jasno ko za koga radi. – kaže Vujičić.

Kao posljednji primjer “otimačine” on navodi derbi susret na Gradskom stadionu, gdje je Borac poražen od Sarajeva.

Utakmicu u Banjaluci vodio je Elvis Mujić iz Banovića, što znači da je Sarajevo u sudijskoj odori imalo svog čovjeka. Ništa tu nije sporno, ali u prvom dijelu sezone na Koševu meč istih rivala opet je vodio Mujić. Jedini put u ovom šampionatu se desilo da isti sudija vodi meč istih rivala i u jesenjem, i u proljećnom dijelu sezone. Rezultat znamo, Sarajevo je u oba slučaja pobijedilo, a pogotovo drastično je bilo u posljednjem kolu, gdje bi jedan korner, ili prekršaj za Borac prelomio utakmicu možda na sasvim drugu stranu – nastavlja Vujičić.

Sudijsku komisiju čine Dragan Banjac (predsjednik), Ibrahim Hasanbegović i Berislav Markotić (potpredsjednici), te članovi Semir Kaplan, Nenad Šukurma i Anto Sučić.

Ako pogledate statistiku, u 65 odsto slučajeva sudije iz Republike Srpske vodile su utakmice klubovima iz Federacije BiH. Kakve koristi mogu imati Borac u borbi za opstanak ili Radnik u trci za Evropom, od toga da, primjera radi, Valjić bude glavni na meču Široki – Zrinjski. Nikakve, osim što će Valjić i onaj ko ga je poslao imati koristi. Od 11 utakmica koje je vodio Dragan Skakić, šest puta je bio na centru klubovima iz Federacije, a pet puta je vodio i mečeve klubovima iz RS. Svih pet su izgubili klubovi iz Srpske, ako ne računamo duel Borca i Radnika jesenas u Banjaluci kada su Bijeljinci slavili. I tada da je gledan srpski interes, trebao je Borac slaviti, ali kod nas se sve radi obrnuto. Ja neću o imenima, ali lobi iz Sarajeva svjesno žrtvuje dvojicu sudija koji rade u interesu za titulu i opstanak. Ako ih i ne uspiju sačuvati na listi, već sledeće godine se vraćaju na velika vrata. Pogledajte kako danas izgleda Premijer liga BiH, i sve će vam biti jasno, koliko se i gdje pitaju klubovi iz RS – zaključio je Duško Vujičić.

“Narodne novine”