Puštanjem u nebo 646 svijetlećih balona u znak sjećanja na isto toliko poginulih srpskih boraca i civila iz Foče, dok su na video- projektoru prikazivane slike poginulih boraca, navijačka grupa “Delije Foča” čestitala je Republici Srpskoj 28. rođendan.

Proslavi Stefandana na Trgu 9. januar, ispred najveće zgrade u Foči na kojoj su navijači “Crvene zvezde” i ove godine postavili ogromnu ikonu Svetog Stefana, prisustvovao je veliki broj Fočaka.

Okupljeni su mogli na video-projektoru da se prisjete likova sugrađana koji su živote dali za Republiku Srpsku, dok su se u nebo dizali lampioni, simbolizujući njihovu žrtvu.

Proslavi je prisustvovao i Vasilije Višnjić koji već pola vijeka živi u Njemačkoj, a kome je u nikoljdanskom pogromu 1992. godine stradao veliki broj rođaka.

– Ovako nešto nisam nikada doživio, svaka čast momcima koji su ovo organizovali. Najbolje bi bilo da nije bilo poginulih boraca. Volio bih kada bi večerašnja slika mogla da se pošalje u Njemačku – rekao je Višnjić.

Proslavu je emotivno doživio i borac Vojske Republike Srpske Milenko Kulić.

– Hvala omladini što je ovo priredila. Nama koji smo učestvovali u ratu ovo mnogo znači – rekao je Kulić.

Nakon odavanja pošte poginulim borcima i civilima, navijači su podigli transparente osvijetljene bakljama na kojima je pisalo “NJihove bombe pamtimo i kao buktinja plamtimo i zato – nikad u NATO!”.

Kada su zvona sa Svetosavskog hrama najavila večernju službu uoči Stefandana, nebo iznad Foče osvijetlio je vatromet, a okolne ulice i neboder na koji je postavljena ikona obasjale su baklje.