Na adresu našeg portala stiglo je pismo demanti od Škole fudbala “Feniks” iz Bosanske Krupe, koji su iznijeli svoje viđenje svega onoga što se dešavalo prije nekoliko dana na turniru za dječake 2010/2011. Pismo prenosimo u cjelosti…..

 

Udruženje za razvoj sporta Bosanska Krupa- URS“

Sekcija- nogometna škola „FENIKS“

ID broj 4263731070003

KIB Banka- broj računa 1985011050004757

Email: udruzenje_za_razvoj_sporta@hotmail.com

Kontakt mobitel: +38762855169, +38761790475

Goraždanska 4

77240 Bosanska Krupa

 Broj: 24/17

Datum: 30.06.2017. godine

Predmet: DEMANTI, dostavlja se;

Poštovani,

Dana 28.06.2017. godine na Vašem portalu PRAVDA  objavljen je tekst- pismo roditelja koje ste vi po Vašem pisanju prenijeli u cijelosti a radi se o tekstu pod nazivom: „TRENERU MOJ IZ BOSANSKE KRUPE“.

Nakon što smo pročitali objavljeni tekst, kao organizator, dužni smo sa moralne a i sportske strane uputiti demanti na niz objavljenih neistina i sarkastičnih informacija koje su se mogle pročitati u pismu roditelja.

Naime, dana 27.06.2017. godine Udruženje za razvoj sporta Bosanska Krupa, sekcija nogometna škola FENIKS organizovala je nogometni turnir pod nazivom BAMBINO KUP 2017, koji se igrao na SRC Ade- FENIKS arena- novosagrađenom teren sa umjetnom travom.

Na naše zadovoljstvo, na turniru je uzelo učešće 16 ekipa iz regije, na kojem su učestvovale ekipe iz Novog Grada, Banjaluke, Bihaća, Cazina, Sanskog Mosta, i na kraju domaćina iz Bosanske Krupe.

Bila je to idealna prilika da se naši gosti, tj. naši najmlađi učesnici druže i raduju svojim igrama i postignutim golovima.

Turnir je ciljano organizovan za generacije 2011 i 2010, jer su ove dvije generacije igrača tek u nogometnom „poletu“, i za mnoge ekipe ovo je bio prvi zvanični turnir i prvo takmičarsko iskustvo.

Čitajući „pismo roditelja“ koje ste objavili mogli smo uvidjeti niz neistina i pretjeranih teza koje nemaju nikakve veze sa organizacijom našeg turnira. Da bi se javnost i ostali učesnici turnira mogli informisati istinom Udruženje za razvoj sporta Bosaska Krupa, sekcija nogometna škola FENIKS (organizator), izjavljuje slijedeće:

 1. Organizator turnira BAMBINO KUP 2017 je pred početak turnira propisao pravilnik takmičenja
 2. Na turniru su učestvovale generacije 2011 i 2010
 3. Na turniru je bilo prijavljeno 16 ekipa, između ostalog dvije grupe po 5 ekipa u generacijama 2010, i jedna grupa od 6 ekipa u generaciji 2011.
 4. Igrao se sistem grupna faza, te nakon toga nokaut faza
 5. Tačno je da je na turniru uzela ućešće ekipa Bubamara iz Novog Grada koja je prijavila ekipu generacije 2010
 6. Tačno je da je trener ekipe Bubamare prijavio 7 igrača i to:
 • David Blanuša 2010 godište (igrač rođen 29.06.2009)
 • Nikša Štrbac 2010 godište
 • Mihajlo Batar 2011 godište
 • Sergej Jovanić 2010 godište
 • Filip Vuković 2011 godište
 • Dušan Bajić 2010 godište
 • Petar Kutlija 2010 godište
 • Obrazac prijavljenih igrača potpisao trener Zoran Lukač.
 • Bubamara obrazac
 1. Tačno je da se sporna situacija desila pred početak polufinalne utakmice generacije 2010 između ekipa ŠF ZMAJ 17 i ekipe NŠ Bubabmara.
 2. Tačno je da se pred sami početak polufinalne utakmice organizatoru obratio trener ekipe ŠF Zmaj 17  i rekao nam da želi da se izvrši provjera igrača-golmana iz ekipe NŠ Bubamara. Pitali smo ga o čemu se radi, trener ŠF Zmaj 17 je izjavio da sumnja da je golman ekipe NŠ Bubamara stariji, te da želi da mu se utvrdi datum rođenja. Nakon toga smo pozvali trenera ekipe NŠ Bubamara kojem smo saopštili da trener ekipe ŠF Zmaj 17 želi da provjeri igrača-golmana. Napominjemo da je tom prilikom trener NŠ Bubamara izjavio da je golman 2009 godište, te da nije imao drugog golmana da povede, te da je iz tog razloga prijavio starijeg dječaka. Mi kao organizator, a u skladu sa članom 4 Pravilnika turnira BABMINO KUP 2017, od trenera NŠ Bubamara zatražili smo na uvid sportsku iskaznicu, pasoš ili rodni list od igrača DAVID BLANUŠA, da bi se istom mogao utvrditi datum i godina rođenja. Trener  NŠ Bubamara je rekao da nema nikakav dokument od igrača DAVIDA  BLANUŠE . Nakon što je trener NŠ Bubamara izjavio da nema identifikacionog dokumenta za igrača, istom smo saopštili da igrač neće moći nastupiti za ekipu, iz razloga jer je stariji jednu godinu od igrača koji nastupaju na turniru (naknadnim provjerama organizatora je utvrđeno da je igrač DAVID BLANUŠA rođen 29.06.2009 godine) Trener NŠ Bubamare je izjavio da on neće reći djetetu da izađe iz terena, ili ako već bude morao izaći iz terena da će utakmicu nastaviti sa 5 igrača, i bez golmana. Nakon toga, organizator je predložio da se treneri obe ekipe pokušaju dogovoriti, da ako trener ŠF ZMAJ 17 dozvoli da ekipa NŠ Bubamara ima golmana 2009 godište, da mi kao organizator nemamo ništa protiv. Prijedlog organizatora nije usvojen od strane ekipe ŠF ZMAJ 17, te je ekipa NŠ Bubamara protestujući počela utakmicu sa 5 igrača, bez golmana.

Utakmica je završena rezultatom 2:0 u korist ekipe  ŠF ZMAJ 17 koja se plasirala u finale turnira, a ekipa NŠ Bubamara je negodujući napustila turnir, te se nije pojavila na odigravanju utakmice za 3. mjesto u generaciji 2010.

 1. Nije tačno da je organizator prepustio odluku treneru ekipe ŠF ZMAJ 17. Kako smo i naveli, organizator je riješio spornu situaciju u skladu sa članom 4 PRAVILNIKA turnira, te nije stao na stranu ni jedne ekipe, već je ispoštovao po Pravilniku proceduru kontrole godišta igrača- golmana koji nastupa za ekipu NŠ BUBAMARA.
 2. Tačno je da su svi učesnici, od strane organizatora pozvani na učešće, te su sve nogometne škole i nogometni klubovi prijatelji nogometne škole FENIKS iz Bosanske Krupe, sa kojima niz godina sarađuje i gradi odlične međuljudske odnose, što se u zadnja dva turnira koji su bili u organizaciciji nogometne škole FENIKS, moglo i vidjeti, kada se na turnire prijavilo 64 ekipe iz tri države i to Hrvatska, Slovenija, i Bosna i Hercegovina. Ovo pišemo iz razloga jer za nas nema degradacije učesnika, da nema pristrasnosti, da su sve ekipe naši dragi gosti, i da sve gledamo jednako. Iz tog razloga propisan je Pravilnik i po njemu se postupa u svakom slučaju, pa se tako postupilo i u ovom spornom slučaju. Organizator turnira je u prošlom, a i u budućem vremenu, na zahtjev neke od ekipa, postupaće isključivo po Pravilniku koji je propisan, a nikako po svom ličnom nahođenju, kako je u „pismu roditelja“ to napisano. Pritom će se štitti svi interesi naših najmlađih predstavnika ljubavi i sporta, a da sa svakog našeg turnira odu sretni i zadovoljni. Roditelj koji je napisao pismo, nije uzeo u obzir sve ostale učesnike turnir, nije uzeo u obzir da je na turniru bilo igrača 2014 godište, nije uzeo u obzir psihomotoričke i kognitivne sposobnosti igrača, nije uzeo u obzir rizik od povreda, nije uzeo u obzir činjenicu kako se osjeća taj dječak DAVID BLANUŠA koji je znao da je stariji- čemu to vodi, nije uzeo u obzir protivničku ekipu, nije uzeo u obzir protivničkog trenera, nije uzeo u obzir organizatora. Roditelj je uzeo u obzir samo sebe i ekipu NŠ Bubamara, zanemarujući sve ostale činjenice i aspekte turnira BAMBINO KUP.

Dragi naš roditelju koji si napisao ovo pismo, znate li vi da je na turniru učestvovalo preko 200 dječaka koji su godišta od 2014 do 2011, znate li vi da su ti dječaci svi došli da budu sretni taj dan, da su došli da se raduju, da budu zadovoljni. A vi ste dragi moj roditelju napisali pismo jer ste napustili turnir, kao ste već rekli „poniženi“. Vi ste sebe sami ponizili dragi naš roditelju, vi ste ponizili ekipu dragi naš roditelju, vi ste ponizili NŠ Bubamara dragi naš roditelju. Postavlja se pitaje zašto treneri to rade, dovode stariju djecu na turnire, zašto dozvoljavaju da im roditelji diktiraju kako se vodi ekipa, postavlja se pitanje ko je ovdje koga ponizio, trener roditelja jer je doveo starijeg igrača, ili roditelj trenera jer je napisao ovo pismo. Zašto to radimo, i ponižavamo sami sebe, zašto, da bi smo osvojili možda pehar, proslavili se na dječijim suzama? Nemojte molim Vas praviti žrtvu od sebe , a niste ni dio sporta sa takvim ponašanjem.

 1. Tačno je da su glavni krivci svih nemilih scena na ovom a i na ostalim turnirima pojedini „roditelji“, koji imaju bolesne ambicije i žele preko vlastitog djeteta ostvariti ono što oni nisu niti će moći ostvariti.
 2. Tačno je da se na BAMBINO KUP 2017 plaćala kotizacija u iznosu od 100KM po prijavljenoj ekipi.
 3. Tačno je da se na svim ostalim turnirima plaća kotizacija od 100KM pa naviše po prijavljenoj ekipi,
 4. Tačno je da su na turniru BAMBINO KUP 2017 koji je organizovalo Udruženje za razvoj sporta Bosanska Krupa, sekcija nogometna škola FENIKS, svi učesnici dobil medalje za učešće, da bi otišli kući sretni i zadovoljni,
 5. Tačno je da su na turniru svi učesnici dobili hranu i piće u sklopu kotizacije.
 6. Nažalost, roditelj koji je napisao ovo pismo nije upućen u segmente etike i morala u sportu, nije upućen u sportski duh, nije upućen u trenersku etiku, nije upućen u organizaciju turnira. Roditelj koji je pisao pismo je samo narušio ugled nogometne škole BUBAMARA, te na taj način pokušao narušiti odnose između dva kolektiva, međutim, to mu nije pošlo za rukom.
 7. Pismo koje je poslao nezadovoljni roditelj izazvalo je niz ružnih, i neprovjerenih komentara, u kojima smo mogli pročitati razne ružne komentare, pa čak je bilo komentara i na nacionalnoj osnovi, o čemu govori da je u našem društvu ukorijenita pojava nacionalnih razlika. Upravo, turniri kao što su BAMBINO KUP 2017 i svi ostali turniri koji su u organizaciji naše nogometne škole FENIKS iz Bosanske Krupe imaju za cilj da se razvijaju međuljudski odnosi, da se razbijaju predrasude o tome ko je Srbin, Hrvat  ili Bošnjak, da djeca i odrasli uvažavaju kulturne, nacionalne i religijske razlike. Sama činjenica kada smo na razglasu prozivali imena naših učesnika, moglo se uvidjeti da je na turniru učestvovalo dječaka svih nacionalnosti, što je za svaku pohvalu, a pored svega toga ekipa SPARTAKA iz Banjaluke je osvojila 1. mjesto u kategoriji 2010 i 2. mjesto u kategoriji 2011, što dovoljno govori da se na FENIKS areni igrao nogomet i širila ljubav među klubovima, a ne kako je u nekim komentarima pisano da su ekipe iz RS-a šikanirane.

Želimo još da dodamo da ovom prilikom pozivamo roditelje dječaka DAVID BLANUŠA da potvrde godište i datum rođenja njihovog sina, a nogometnu školu BUBAMARA da se ograde od ovakvih roditelja pojedinaca koji svojim nepromišljenim reakcijama narušavaju ugled nogometne škole BUBAMARA.

Pozdravljamo naše prijatelje iz nogometne škole BUBAMARA, i želimo Vam svako dobro.

 Predsjednik udruženja

                            Ibrahim Mulalić