Godina je 1974. u Beogradu pred 80 hiljada gledalaca prijateljski susret za Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj igraju Jugoslavija i Engleska. Utakmica je završila prijateljski, neriješeno, rezultat je glasio 2:2.

Ipak, ono što je obilježilo ovaj susret je pogodak Branka Oblaka, hajdukov igrač je zabio strašan gol velikom engleskom golmanu Roju Klemenku koji je nerijetko spominjao taj pogodak u svojim intervjuima. Pa je tako rekao da mu se činilo da se raketa zabila u njegov gol.

Mnogi Englezi ovaj pogodak i dan-danas smatraju najljepšim golom svih vremena.

Riječ dvije i o Brani Oblaku, za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 47 utakmica, a uvršten je i u najbolju ekipu Mundijala 1974. godine u Njemačkoj. U dvoboju protiv Brazila koji je završio bez pogodaka, u zadnjim trenucima utakmice Oblak je pogodio – prečku krasnim volej udarcem. Igrao je i na oproštaju Pelea na Marakani u Rio de Žaneiru kada je pogodak postigao Jurica Jerković.

Oblak je počeo igrati fudbal 1963. u omladinskom sastavu ljubljanske Olimpije. Tri godine kasnije počeo je standardno igrati sa seniorima i tamo se zadržao narednih sedam godina odigravši čak 300 utakmica za “zmajčeke”. Kao moćno pojačanje prešao je u splitski Hajduk gdje je doživio igrački zenit. U samo dvije sezone osvojio je dva prvenstva i dva kupa. U sveukupnih 66 utakmica za Hajduk, postigao je 24 pogotka. Nakon Hajduka, Oblak je prešao u čuveni Šalke 04, a nakon sjajnih nastupa za tim iz Gelzenkirhena kupio ga je bavarski gigant Bajern. Bilo je to vrijeme kada se u njemačkoj ekipi moglo imati samo dva stranca.