Josip Bevanda, direktor Širokog Brijega iznio je niz uvrijedljivih konstatacija na račun FK Borac poslije revanš utakmice polufinala Kupa BiH, gdje je klub sa “Pecare” izborio plasman u finale.

Podsjećamo, za vrijeme i poslije utamice, rukovodstvo i igrači Borca doživjeli su niz neprijatnosti, pa čak i fizičke napade od članova najužeg rukovdstva Širokog Brijega.

Našem portalu javio se jedan fudbaler Širokog Brijega, koji je želio ostati anoniman iz razumljivih razloga, sa pričom šta se dešavalo prije početka utakmice na Gradskom stadionu u Banjaluci.

Mnogo se prašine podiglo oko ove utamice, najmanje se priča o fudbalu, neke stvari su izmakle kontroli, a moj klub se predstavlja kao svetac, a to nije – započeo je priči prvotimac s “Pecare”.

Dok smo se oblačili u svlačionici, ušao nam je Josip Bevanda, koji to inače rijetko čini, samo u izezetnim prilikama, a izgleda da je meč s Borcem to bio. Ukratko prepričaću vam ono šta je poručio igračima:” Vi ste danas bojovnici hrvatskog naroda! Vi treba da dovršite ono što sam ja započeo 1995. godine, kada sam bio nadomak Banjaluke, povijesno najljepšeg Hrvatskog grada. Učestvovao sam u akciji “Maestral” i gonio sam četnike da nisu znali kako se zovu. Ako vi budite imali samo dio tog ponosa koji sam ja osjećao tada, pobijedićete s tri razlike. Ovo vam govorim da vam pokažem koliko mi je stalo da zgazimu ovu zmiju, koja je okupirala Banjaluku. Ovaj meč za naš klub znači mnogo više od polufinala Kupa države koju nepriznajemo. Samo NDH i to u povijesnim granicama hrvatskog naroda biće nam ugodni da se Široki Brijeg osjeća komotno, svoj na svome. Za dom spremni, hrvatski sokolovi!”.

Fudbaler Širokog Brijega na kraju je istakao i ovo:
Iako sam hrvat, ne mogu da se složim sa onim što je poručio direktor Bevanda. Drugačije sam vaspitan i neću nikada prihvatiti Ustaški pokret koji se propagira na svakom koraku u Širokom Brijegu. Pored mene još pet prvotimaca će na kraju sezone ovo iznijeti, ali javno, koji se takođe nisu složili sa retorikom Bevande. Shvatite nas iz razumljivih razloga da nismo mogli u javnost izaći sa imenima, barem za sada.

Ono što je tragično u cijeloj priči jeste činjenica da je iz akcije “Maestral” kojom se ponosi Bevanda, ubijeno je 655 stanovnika srpske nacionalnosti,  a protjerano oko 125.000 stanovnika s područja 13 opština u BiH.

Na to sve Bevanda se “drznuo”, pa predsjednika FSRS Milu Kovačevića nazvao bratom. Istina, imaju jednu veliku stvar zajedničku, i jedan i drugi mrze Borac!