Najbolji sportista opštine Kotor Varoš u prošloj godini je član Džudo kluba “Kotor Varoš” Jovan Serdar, a najbolja sportistkinja džudistkinja Sara Marić, saopšteno je na 30. manifestaciji “Izbor najboljih sportista Kotor Varoša”.

Serdar je vicešampion Republike Srpske za mlađe seniore u kategoriji do 73 kilograma i treći u BiH. Najvrednija medalja je ona koju je osvojio na Balkanskom prvenstvu u Turskoj, bronza zlatnog sjaja, jer je u odlučujućoj borbi ostvario ključnu pobjedu i ekipno je BiH zauzela treće mjesto.

Sara Marić je nosilac majstorskog crnog pojasa 1. dan. Prošlu godinu će pamtiti kao jednu od nasjupsješnijih, jer je apsolutna šamponka Republike Srpske i BiH u kategorijama mlađe seniorke i seniorke.

-Pored sjajnih rezultata na domaćoj sceni izdvajam i bronzanu medalju na Evropskom kupu za seniorke u Sarajevu, bronzu pojedinačno na Balkanskom prvenstvu za mlađe seniorke u Turskoj i bronzu ekipno za reprezentaciju BiH – istakla je Marićeva, koja po broju osvojenih medalja spada u red najkvalitetnijih sportistkinja u bogatoj istoriji Kotor Varoša.

Među deset najboljih izabrani su još košarkaš Stefan Popović, fudbaler Boban Jošić, futsaler Milko Babić, odbojkašica Dajana Kalamanda, stonoteniser Đorđe Kučuk, karatista Milan Gajanin, rukometaš Bojan Marković i šahista Sergej Molčanov.

Najbolji muški sportski kolektiv je Rukometni klub “Kotor Varoš”, dok je najbolja ženska ekipa mladi sastav Karate kluba “Ipon”.

Trener Džudo kluba “Mladost” Borislav Bogdanić je ponio epitet najuspješnijeg trenera u 2023. godini.

Najbolji sportski radnik je Milorad Savanović, majstor karatea i trener mlađih selekcija u Karate klubu “Ipon”.

Najperspektivniji sportisti Kotor Varoša su rukometaš David Glavaš i stonoteniserka Ena Zembić.

Karatista Vanja Kršić, fudbaler Todor Čolić, odbojkašica Žana Knežević, džudistkinja Anja Smiljić i stonoteniserka Katarina Kučuk su proglašeni najboljim mladim sportistima opštine Kotor Varoš.

Nagrada za najboljeg sportistu iz Osnovne škole pripala je džudistkinji Anji Smiljić, pobjedniku republičkog takmičenja na Malim olimpijskim igrama, dok je iz Srednjoškolskog centra “Nikola Tesla” epitet najboljeg ponio fudbaler Saša Bjelošević.

Nagrade najuspješnijim sportistima uručio je načelnik Kotor Varoša Zdenko Sakan, koji je istakao da su sportisti i sportski radnici najbolji ambasadori ove opštine.

-Kotor Varoš je ponosan na svoje sportiste i sportske radnike koji su svoju opštinu predstavljali na najbolji mogući način. Kao načelnik mogu obećati da ćemo nastaviti da pružamo podršku sportistima i sportskim kolektivima kako bi im obezbijedili što bolje uslove za rad, ali i druge vidove pomoći za vrhunske i perspektivne sportiste – rekao je Sakan.

Manifestaciju “Izbor najboljih sportista Kotor Varoša” organizovali su Opštinska uprava i kotorvaroški Centar za kulturu, sport i informisanje.