Arbitar iz Gradiške Dragan Kesić spada u plejadu srpskih arbitara koji dolaze. Momak iz pitomog sela Romanovci rođen je 1992. godine, a već tri ogdine nalazi se na A listi sudija Prve lige Republike Srpske, i pitanje dana kada će zakucati i na vrata one najjače, Premijer lige BiH. A, ambicije i te kako ima….

– Već 12 godina drugujem sa pištaljkom. Sigurno da ne želim da stanem na ovom nivou, jer čovjek bez ambicija ne može se ostvariti do kraja. Prva je svakako Premijer liga, a potom, zašto ne i Evropa. To je konačni cilj. Bilo je lijepo vidjeti sada Peljtu i društvo na utakmici Lige šampiona, što bi trebao biti san svakog od nas koji se bavimo ovim poslom – započinje priču Dragan.

Važno je istaći, da je jedan o rijetkih sudija, koji nema repova iza sebe.

– Grešaka je bilo i uvijek će biti, ali važna je namjera i to je lako prepoznati. Moram pohvaliti i novo rukovodstvo u sudijskoj organizaciji, koje je jsno stalo na stranu sudija. Pokušavaju se zaštiti arbitri, opet ponavljam, svi mi griješimo, ali ne može sudija biti kriv zbog jednog prekršaja, ili auta, ako je donio pogrešnu odluku – ističe Kesić.

A, i on je imao “vatrenih okršaja”, pamti finale Kupa Republike Srpske, koje je odigrano ovog ljeta u Modriči između Krupe i Leotara.

– Tvrda utakmica, dosudio sam kazneni udarac za Leotar, koji je i presudio pobjednika. Dvoumio sam sam se nekoliko sekundi i pokazao da ne bijelu tačku. Pogriješio bi da nisam. Sve ti nekako stane u nekoliko sekundi, iako ti kao i igrač si na terenu svih 90 minuta – priča Kesić.

Interesantno je spomenuti da je Dragan iako spada u mlađe arbitre, već odsudio preko 1.000 zvaničnih utakmica u svim starosnim kategorijama.

– Interesantno da starije kolege bjže od tzv. malih utakmica, omladinskih ili onih iz područja, a ja mislim baš obrnuto, da se sudija kali uprvo na takvim mečevima. Imam sreću da u mom području “Kajzerica” spada u možda i najbolju ligu tog ranga u BiH, svaka utakmica je na neki način derbi, i uvijek se rado odozovem da pomognem. Isto bi savjetovao i onima koji tek dolaze, da ne preskaču rangove – priča Dragan.

A, interesantno da mu je soba puna medalja.

– Od kada sudim, nema godine da nisam nagrađen od Područja pa do FSRS, gdje sam u prošloj godini ponio laskavu titulu najboljeg sudije. Lijepo je to sve vidjeti, kad na kraju neko cijeni i vrednuje vaš trud – nastavlja Dragan.

A uzor mu je samo jedan, i to sa naših prostora.

– Milorad Mažić. Nema dalje, on je vodilja svima sa ovih prostora.

A Dragan pored fudbala ima još jednu oblast u kojoj je već ekspert. Viši je stručni saradnik u ministarstvu poljoprivrede u Vladi Republike Srpske. Ima i masters poljoprivrednih nauka.

– Već sam zajedno sa kolegama iz ministarstva odradio nekoliko naučnih radova, koje su odlično ocijenjene u FAO (Svjetska poljoprivredna organizacija), aplikaciju za normiranje obroka za ishranu krava. Prošli smo ispred Hrvatske, Slovenije….lijepo je bilo vidjeti da na radovima piše Republika Srpska – ističe Kesić.

Za kraj spomenuo je i porodicu, suprugu Željku, te sinove Vasilija i Lazara, stariji ima 20 mjeseci, dok je Lazar tek napunio dva.

– Puno je obaveza, i porodica sve to trpi na svoj način, ali opet, pokuašavam da izbalansiram sve, da im budem uvijek pri ruci, jer sve ovo kako ide, i radim zbog njih, jer su mi najveća podrška u svemu – zaključio je Dragan Kesić, arbitar kojeg ćemo uskoro gledati na terenima Premijer lige BiH…..