Temelji fudbala Republike Srpske još jednom su dobro uzdrmani!

Vlado Liščinski, fudbalski radnik  iz Prijedora osumnjičen je da je različitim krivičnim djelima oštetilo budžet Republike Srpske i Područnog fudbalskog saveza Prijedor za 9.120 KM,  saopšteno je iz Centra javne bezbjednosti Prijedor. On je od 2010. do 2014. godine kao odgovorno lice u Područnom Fudbalskom savezu Prijedor  iz blagajne isplaćivalo gotovinu koja po poreskom zakonodavstvu Republike Srpske podliježe oporezivanju.

Iz policije navode da osumnjičeni prilikom isplata nije vršio obračun ni uplatu poreza niti je knjigovođi udrženja dostavljao na knjiženje blagajničke dnevnike radi knjiženja poslovnih promjena nastalih preko blagajne i obračuna poreza na te isplate.

Kako je osumnjičeni knjigovođi dostavljao na knjiženje samo promjene koje su nastale na žiro-računu udruženja, na osnovu tih računa sačinjavao je završne bilanse sa neistinitim sadržajem. Neizdavanjem isprava čije se izdavanje po poreskom zakonodavstvu traži, svojim potpisom i pečatom ovjeravao je bilanse sa neistinitom sadržinom i dalje ih upotrebljavao kao istinite, oštetivši budžet Republike Srpske za oko 8.570 KM, ističe se u saopštenju.

Vlado Liščinski je  osumnjičen  da je u julu 2009. godine udruženje građana oštetilo tako što je kao ovlašteno lice za raspolaganje novčanim sredstvima sa bankovnog računa udruženja svojim potpisom i pečatom ovjerilo nalog za prenos sredstava namijenjen za kupovinu klima urađaja za potrebe kancelarije udruženja, a koja nikada nije montirana tu, već na drugu lokaciju. Na ovaj način je Liščinski oštetio PFS Prijedor za oko 550 KM.

CJB Prijedor je Okružnom tužilaštvu Banjaluka podnio izvještaj protiv Vlade Liščinskog o počinjenim krivičnim djelima falsifikovanje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, lažna poreska isprava i zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja.

Optužbom protiv Liščinskog uzdrmanc je i fudbalski Prijedor, jer je Vlado bio prvi operativac predsjednika Mile Mandića, ali i ključnih ljudi na pozicijama u FSRS.

Kako je bio cijenjen, ali i nagrađivan, možda se najbolje vidi po funkcijama koje obavlja.

 Član je Skupštine Gradskog saveza PFS Prijedor, kao i Sudijske komisije PFS Prijedor, te član Izvršnog odbora PFS Prijedor. Obavlja i funkciju sekretara Sudijske komisije PFS Prijedor za koju prima nadoknadu od 200 KM, koja nigdje nije zavedena u redovne tokove. Delegat je Skupštine FSRS, te član Sudijske komisije FSRS, a imenovan je i za Komesara za delegiranje kontrolora Prve lige RS, dok ubire i pristojnu dnevnicu i kao posmatrač suđenja na Premijer ligi BiH. Na sve to je i član savjeta za sport u Administrativnoj službi grada Prijedor.

Sve u svemu, dolijao je i Vlado Liščinski,….