Piše: Miro Bjelić

Ovo što ću sada napisati je samo dokaz kako je neorganizovan sport u Banjaluci i kako jedan lažov (Branković) manipuliše sa nadležnima za Sport u Gradu Banjaluka.

Ovo nije prvi put da ovo radi i da sviju laže, kada je u pitanju Rukometni klub “Borac”. Ja često znam pisati na portalima “Pravda BL” i  “Sport DC”, ali od toga mog pisanja nema vajde za SPORT, jer sport Grada Banjaluka nikog ne interesuje.

Zato nam je sport, nekad najjači u Evropi, sada spao na ove grane, a biće još i gore. Vrhunski klubovi se gase (FK “Borac”, KK “Mladi Krajišnik, RK “Borac” itd).

Ali vratimo se na Vladimira Brankovića!?

Najveće zlo za Klub je Vladimir Branković. Pogrešan čovjek na bitnom mjestu. Prosto nevjerovatno šta je uradio od Borca, a vješto se krije iza Marinka Umičevića.

Čitam prekljuće u medijima “Glas Srpske” (01.12.2018.) njegovu izjavu za dvomeč sa Litvanskom ekipom “Šviecom” da je potrebno 35.000,00 KM i da to nisu planirali u svom budžetu. Ne da je slagao, već laže na kvadrat.

Prvo on i ne zna šta je budžet. Organizovani klubovi kada traže od Grada pomoć dužni su da Gradu podnesu troškovnik i za evropske utakmice, a to se, bez obzira na ime protivnika treba napraviti na bazi prihoda i rashoda.Definišu se dvije utakmice najbližeg mjesta i dvije utakmice najdaljeg mjesta eventualnih protivnika. Zatim se pravi okvirni predračun tj. prihod sa tih utakmica te rashod. Pošto Klub nije organizovan u skladu sa normativnim aktima Kluba, koji pored ostalog predviđaju i komisiju za marketing pri Klubu (članovi komisije moraju biti članovi skupštine Kluba).Vladimir Branković jednostavno lupa cijenu- kako neko iz Grada mora da pokrije troškove, bez ikakvog uvida u predračun troškova. Pitam se šta radi uprava Kluba, ako su tako dobijaju sredstva. Klub koji je organizovan može uvijek za sponzora naći odgovarajuće preduzeće kome je potrebno reklamiranje i da Klub ne snosi troškove, osim troškova službenih lica, koji po propisima imaju svoju naknadu.

Kada je Vladimir Branković imenovan za direktora Kluba  uopšte nije izvršio komisijsku primo –predaju, pa stalno lupeta da su svi dugovi nastali od predhodne uprave.Biće zanimljivo kada bude odlazio iz Kluba, koliki će dugovi biti iza njega (ako ikad ode).On sve svoje takmičarske neuspjehe baca na trenera. Tako je masu trenera i sportskih direktora smijenio, a sve krijući se iza Marinka Umičevića. Čak ga uspješno nagovara šta da priča sportskoj javnosti.

Sad je na redu da se smijeni i Mirko Mikić. Vladimir Branković nikada nije kriv???

On konačno mora da zna, ako želi da vodi organizovani Klub, mora da odvoji Upravu Kluba od sportske struke i da prihvati da je u sport odavno ušla nauka.Bolje se radilo 50-tih godina nego danas u RK “Borac”. Sve ovo pričam iz svog iskustva i kao igrač i kao čelni čovjek Kluba.

Žao mi je što je Borac došao u ovakvu situaciju, a ja već godinama upozoravam na to. Borac nije piljarski klub, več svijetsko ime (bez obzira na trenutni rezultat). Jas am po sportsku pamet išao u Beograd (kada sam preuzimao Borac) kod dr. Ace Obradovića i Slobodana Čosića. Tada smo smijenili predhodnog trenera i doveli za trenera (trenera od struke) Peru Janjća. Tada smo po organizaciji i po rezultatima bili dugo najbolji u Evropi; a danas žalosno………………………..

Uvijek sam se držao narodne poslovice: “Ko pita taj ne skita”.

Vladimir Branković kao direktorčić seoskog kluba ni ove godine (treća godina) nije popslao prijedlog iz RK “Borac”, Rukometnom savezu RS, da ima kvalitetnog igrača koji bi mogao biti izabran za sportistu RS u izboru koji organizuje “Glas Srpske”.Vjerovatno je bilo i razloga za takav postupak, jer Borac nije ništa osvojio na nivou BiH.

Još veća je sramota da Borac nema među 20 igraća Premijer lige strelca. Prvi igrač Borca koji se spominje kao strelac nalazi se na 28. poziciji. U Borcu se nikada nije dešavalo da njegov igrač ne bude među prvih 10 igrača- strelaca!?

Prekljuće- subota (01.12.2018.)  Borac je izgubio u redovnom 10. Kolu Premijer lige BiH u Živinicama (29:22), sedam golova razlike i sa tim rezultatom je vjerovatno izgubio šansu da bude sedmi i učestvuje u procesu razigravanja za Prvaka BiH.

Mnogima u moje vrijeme nije bilo pravo što je poslovanje Borca bilo besprijekorno čisto na osnovu konstatacije inspektorata koji je bio sastavljen od inspektora iz više gradova Jugoslavije. Danas u Borac mora ući inspekcija SDK-a, jer nedefinisani utrošak od 2.000.000,00 KM se mora jasno definisati-dokazati!!!