U znak trajnog sjećanja na legendarnog rukometaša Borca, reprezentativca Slovenije i Hrvatske, Iztoka Puca, otkrivena je spomen-ploča ispred zagrebačke sportske dvorane “Kutija Šibica”.

Spomen ploču otkrili su gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i Iztokov sin Borut Puc, uz prisustvo njegove porodice, prijatelja, brojnih sportista, među kojima su bili i predstavnici RK Borac m:tel, RK Celje Pivovarna Laško i RK PPD Zagreb, te slovenačke ambasadorke u Hrvatskoj, Smiljane Knez.

– Iztok Puc je bio veliki čovjek, prijatelj i veliki rukometaš, koji je obilježio jednu eru hrvatskog rukometa. Svaku utakmicu igrao je sa velikom požrtvovanošću, nikad nije kalkulisao i niti birao protivnike. Može biti veliki primjer kako se jedan sportista treba odnositi prema svojoj ekipi i protivniku, te uzor svima koji se danas bave rukometom – rekao je predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza Tomislav Grahovac.

Profesionalnu karijeru, Puc je započeo 1985. godine u Borcu iz Banja Luke, odakle je 1990. godine prešao u Zagreb za koji je nastupao do 1994. godine, kada prelazi u Celje. Nakon pet sezona u najtrofejnijem slovenačkom klubu, Iztok odlazi u Prule 67, gdje je 2002. godine okončao prebogatu karijeru. Puc je s klubom Badel 1862 Zagreb osvojio dva naslova prvaka Evrope (1992. i 1993. godine), za hrvatsku rukometnu reprezentaciju nastupio je 65 puta, bio je član ekipe koja je osvojila srebro na Svjetskom prvenstvu 1995. godine, te bronzu na Evropskom prvenstvu 1994. godine. Na Olimpijskim igrama 1996. u Atlanti osvojio je zlatnu medalju. U Sloveniju se vratio 1994., te 34 puta zaigrao za slovenačku reprezentaciju s kojom je nastupio na OI u Sidneju 2000. i osvojio osmo mjesto. Nakon igračke karijere preselio se na Floridu, gdje je nakon teške bolesti preminuo 20. oktobra 2011. godine, u 46. godini života.

Idejni začetnici za postavljanje spomen-ploče Iztoku Pucu bili su Slovenski dom, Zagreb i Vijeće slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba, u saradnji s rukometnim klubom Prvo plinarsko društvo Zagreb i uz podršku Grada Zagreba.

Uz sve pohvale Zagrebu, koji se trajno sjetio Puca, kao ljudske, ali i sportske veličine, Banjaluka je još jednom zatajila, jer bombarder iz Trbovlja sve što je postigao u karijeri najviše može zahvaliti Banjaluci. On je ime krajiške ljepotice prenosio gordo, ali ta ista Banjaluka njega je zaboravila, kao i mnoge,….

Redakcija našeg portala uskoro objavljuje orginalni feljton sa ljudima koji su doveli Puca u Banjaluku, kako je volio burek više od pečenja, kako se radovao banjalučankama više od manekenki iz Beverli Hilsa,…uskoro na localhost/pravda