– Ja sam mislila da će se poslije Olimpijade neke stvari promijeniti, da ću dobiti neku priliku, da ostanem, ali ništa nije krenulo na bolje, tako da sam se odlučila na preseljenje – kaže Teslićanka Tatjana Đekanović.

Olimpijka iz Teslića Tatjana Đekanović trenutno živi kod rodbine u njemačkom Majncu, gdje trenira streljaštvo u daleko boljim uslovima od onih koje je imala u streljani u rodnom gradu.

– Njemački streljački savez ima oko pet miliona članova. Našla sam klub, odmah su me primili, poštuju me i cijene. Mogla sam ustvari da biram između pet-šest klubova u tako malom okruženju. Njima je normalno da imaju elekronske mete. Meni je to bilo tako zanimljivo. Ovo mi je zaista veliki izbor i velika prilika i šansa – rekla je Đekanovićeva.

Mlada streljačica ima 19 godina i najbolja je u ženskoj konkurenciji u Bosni i Hercegovini, kaže njen trener u teslićkom klubu Geofon i selektor streljačke reprezentacije BiH Neven Rašić.

Trenutno zauzima 50. mjesto na evropskoj rang listi najboljih žena strijelaca i 67. mjesto na svjetskoj rang listi, od dvjestotinjak žena koje su ušle u tu listu Svjetske streljačke federacije. U Bosni i Hercegovini Tatjana je najbolji strijelac, bila je jedini kandidat ispred ovih svih žena da nastupi na Olimpijadi. Drži rekord Bosne i Hercegovine za seniorke, drži i za juniorke. Najbolja žena strijelac, iako je po godinama još uvijek juniorka.

Ti rezultati su daleko značajniji kada se uzmu u obzir uslovi za treniranje streljaštva u Tesliću.

– Kolege koji su u Evropi ili dalje, oni ne mogu da shvate da mi nemamo, na primjer, jednu elektronsku metu ovdje u klubu, koja je potrebna za te vrhunske rezultate. Međutim, eto, samim radom, entuzijazmom i upornošću, Tatjana je ostvarila takav rezultat koji je na zavidnom vrhunskom nivou.

Tatjana Đekanović naglašava da su joj u u takvim okolnostima mnogo značili podrška kluba i posvećenost trenera, ali da to nije dovoljno za još bolje rezultate.

– Ja sam mislila da će se poslije Olimpijade te stvari promijeniti, da ću dobiti neku priliku, da ostanem tamo. Nastaviću, naravno, da se takmičim za Bosnu i Hercegovinu, to sve stoji, ali ništa nije krenulo na bolje, tako da sam se odlučila da ću se preseliti i da ću trenirati negdje drugo. Da ne pričam o opremi i pušci, to su mi sve moji roditelji i sponzori kupili. Ono što više košta, naravno, nema smisla da to moji roditelji plaćaju.

Nakon završene gimnazije u Tesliću, Tatjana želi da nastavi obrazovanje na Tehničkom univerzitetu u Darmštatu, te se nada da će te planove moći da uskladi sa sportskom karijerom.

– Studiranje u Njemačkoj je zahtjevno, ima ograničen broj izostanaka, ja možda ne bih mogla da ispunim tu normu jer sam stalno na takmičenjima, ali se nadam da će oni biti tolerantni. Vidjeću kako će to sve ići.

Njen trener uvjeren je da će i u ovom slučaju napraviti dobar rezultat.

– I ovdje je bilo obaveza vezano za školu, trening, streljaštvo, takmičenja, pa je uspjela. Učenik je generacije, na kraju krajeva, ovdje u Tesliću, u gimnaziji –kaže Rašić.

Tatjana Đekanović i Neven Rašić su u stalnom kontaktu zbog priprema za takmičenje koje će se ubrzo održati u Luksemburgu. Tamo će Tatjana predstavljati Geofon iz Teslića. Prvakinja BiH kaže da život u Njemačkoj zahtijeva promjenu bosanskohercegovačkog načina razmišljanja.

– Ima toliko vjera, toliko nacija, razlika, i svi zajedno normalno žive. To je stvarno lijepo. Život nije hiljadu godina, tako da treba da se više volimo, u čitavoj Bosni i Hercegovini. Meni je žao što se, na primjer, mi ponosimo što imamo osvajače medalja koji nastupaju za druge reprezentacije. Meni je to stvarno toliko žalosno.

U razvijenijim državama najbolji sportisti u ovim disciplinama imaju daleko veću podršku nego što je to slučaj sa Tatjanom Đekanović u BiH, kaže trener Neven Rašić.

– Najbolji strijelci u državi, odnosno članovi reprezentacije, dobijaju tamo oružje, dobijaju opremu, municiju. Mi smo prepušteni da sami sebi sve, i onu jednu jedinu dijabolu, kupimo.