Banjaluka se mnogo čime diči kada je u pitanju sport, ali i zaboravalja!

Valjda je to usud kad imaš šampione u raznim sportovima, jedan gore dole, možeš da ga i preskočiš. Jedan od tih koji se sve manje spominje jeste i Marijan Beneš, čovjek po kojem je Banjaluka postala planetarno popularna, a baš na današnji datum (17. maja 1979) prije tačno 36 godina, Marijan je postao profesionalni prvak Evrope. U jednoj jedinoj kategoriji, najbolji na “starom kontinentu”.

Nikada”Borik” nije bio puniji nego tada, isčekivao se Marijanov ples protiv Žilbera Koena, i bio je “bokserski valcer” koji je završen nokautom. Odjekivalo je “Borikom” “Marjane, Marjane,…” pa “Jugoslavija, Jugoslavija,…”, a Marijan  je otpozdravljao masi, a ushićenje je djelilo tada 20 miliona Jugoslovena.

Manje od četiri decenije, sve je pokrila prašina zaborava, ni šampiona, ni punog “Borika”, ni sporta,

Usud Banjaluke, do nekih boljih vremena,…..

Pošaljite fotografiju

 Želite da i dio vaše istorije otrgne se od zaborava. Pošaljite fotografiju, napišite nekoliko riječi ili rečenica, i naćiće te se u kultnoj rubrici našeg portala “da se ne zaboravi”. Sve ono što mislite da vrijedi, a niste imali s kim da podijelite, pošaljite na adresu dopisnici@localhost/pravda. Otrgnite utakmicu od zaborava, novogodišnje slavlje, ili ispraćaj prijatelja u vojsku. Možda želite da vidite svoju požutjelu fotku sa mora, ili planine, a imate i uspomene sa sela kojeg više nema,…Javite se i vratićemo kroz priču i fotografiju bar djelić ljepših vremena,….Vaša pravdabl,……