Fudbalska lakrdija zvana Premijer liga se nastavlja! U Trebinju, na Policama u okviru 31. kola, Leotar je dočekao ekipu Rudar Prijedor, direktnog konkurenta u borbi za opstanak u m:tel Premijer ligi BiH.

U informativnom zapisniku kojeg smo dobili, pola časa prije utakmice, rubrika “glavni sudija” bila je prazna, iako je za tu utakmicu ranije delegiran Miloš Gigović, iz Gradiške. Nemalo su kolege u novinarskoj loži bili iznenađeni kada je umjesto Gigovića ekipe prema centru terena poveo Elvis Mujić, iz Banovića!

I sve je izgledalo da će suđenje biti bez navlačenja rezultata domaćoj ekipi koja je svoju terensku nadmoć krunisala golom Dujakovića u 76. minuti, ali nije bilo baš tako. U sudijskoj nadoknadi vremena, Elvis Mujić svira penal za domaću ekipu, za koji će mnogi reći da nije ni postojao, što je izazvao salvu negodovanja od strane fudbalera Rudar-Prijedora, ali Mujić je bio neumoljiv. Dujakovićev šut sa 11 metara Šćekić brani. Međutim, sudija Mujić je pokazao da će se penal ponovo izvesti. Ovaj put je tukao Krstovski i pogodio. U tim momentima navirala su mi pitanja. Čemu sve ovo? Lošom igrom u zadnje vrijeme Rudar-Prijedor je sam sebe “ranio” zar je neko na ovakav način želio ovjeriti “ranjenika”?

Da li će neko biti sankcionisan zbog nagle promjene sudije koji nije uspio ući u informativni zapisnik pola časa prije utakmice? Da li će Komitet za sudije i suđenje analizirati snimak i napokon početi uvoditi red i kažnjavati mešetare u sudijskim dresovima kao što su to uradili u sezoni 2016/2017. godina u predzadnjem kolu u sudijskoj nadoknadi meča Radnik – Zrinjski (1:2) kada je Antoni Bandić, fudbalski sudija iz Gruda, dosudio penal za Mostarce koji im je donio pobjedu i osigurao naslov prvaka BiH? Za tu, jednu od najvećih, lakrdija u klupskom bh. fudbalu Bandić je skinut sa liste i zabranjeno mu je suđenje i u sezoni 2017/2018.

Iz Rudar-Prijedora se ne oglašavaju, a šta i kome da kažu. Potrošili su dva dana na putovanje da bi ih u Trebinju dočekao ovaj cirkus. Šta je trebao Srđan Marjanović da uradi poslije svega na terenu na Policama. Sjetimo se samo šta je uradio Blaž Slišković, koji je u Orašju prije 15 godina, pred sam kraj utakmice, pri rezultatu 3:2 za Orašje, povukao svoju ekipu sa terena, jer više nije mogao da trpi sudijsku pristrasnost. Pretrpio je neviđene sankcije i on a i Zrinjski kojega je tad vodio.  

Premijer liga lagano tone u fudbalski mraku i pitanje je da li će i kad ugledati tračak svjetla u tunelu, zato poruka Komitet za sudije i suđenje, u narednoj sezoni, gospodo moja, ako ništa ne poduzmete za unapređenje suđenja, podijelite svim klubovima cirkuske šatre da bi kompletirali ovu cirkusijadu koja već odavno traje na terenima Premijer lige jer možda će više ljudi doći u cirkuski šator da gledaju predstavu nego na stadion da gledaju već izrežirane utakmice.

Dragan Stojnić Giga – Info Prijedor