Fudbalski savez Slovenije zajedno sa još sedam saveza predložio je Aleksandra Čeferina za novog -starog predsjednika UEFA!

Osam fudbalskih asocijacija je u utorak ujutro uputilo u sjedište UEFA formalni prijedlog u skladu sa Statutom Evropskog Fudbalskog saveza (UEFA) u narednom mandatu na čelu sa Aleksandrom Čeferinom. Prije dvije godine, kada se Čeferin prvi put se kandidovao za predsjednika UEFA, što je prvobitno predložio Fudbalski savez Švedske, Norveške, Finske, Danske i Italije kao i Islanda i Farskih ostrva.

Čeferinu trenutni mandat ističe u februaru 2019. godine, a podsjećamo da je na ovo mjesto postavljen 14. septembra 2016 na vanrednoj izbornoj Skupštini u Atini na mandate od dvije i po godine.

Kao prvi Slovenac na čelu uticajnog Evropskog fudbalskog saveza je nasledio Francuza Mišela Platinija, koji je kao predsednik UEFA u decembru 2015. godine morao da napusti zbog skandala sa korupcijom.

-Hvala na ogromnoj podršci. To je velika čast, ali i velika odgovornost. Uradili smo i radimo revolucinarne stvari za fudbal. Imamo tim sastavljen  od velikih zvijezda fudbala, ali I najboljih stručnjaka iz različitih oblasti koji su ukomponovani u jedan dobar orkestar. Vjerujem da ćemo dobiti povjerenje da povedemo evropski fudbal u još jedan mandat ka prosperitetu – poručio je Čeferin, koji je u fudbalu od 2006. kada je postao član Upavnog odbora NK Olimpija I od tada kreće njegov meteorski uspon.

On je inače sedmi predsjednik na čelu UEFA, a prije njega tu važnu funkciju obavljali su Ebe Švarc, Gustav Viderker, Artemio Franki, Žak Žorž, Lenart Johanson i Mišel Platini.