Novac jeste presudan, ali nije najvažniji, barem kada su moć i uticaj u fudbalu u pitanju! Biti uspješan u najvažnijoj porednj stvari na svijetu, nije stvar prestiža, već potrebe, jer fudbal je planetarno pitanje!

Ko su ljudi koji drmaju svjetskim fudbalom? Koji kreiraju politiku koubova, asocijacija, odlučuju o transferima od kojih se običnom čovjeku zavrti pamet. Svjetska istraživanja su izabrala 50 veličanstvenih, a mi smo poseban aspekt dali onima koji bi trebali biti bliski nama, a među njima je i jedan Slovenac, Aleksandar Čeferin, predsjednik UEFA.

Specijalizovani fudbalski sajt ESPN uradio je detaljnu listu, na kojoj prva dva mjesta i nisu iznenađenje, jer se na čelu nalaze prvi čovjek Svjetske fudbalske federacije (FIFA) Đani Infantino, dok drugu poziciju drži Karl Hajnc Rumenige, manje -više očekivano, jer bez Njemačke fudbal više nije to. Vremena se mijenjaju, to su nekada bili Brazilci, i dalje jesu, ali ni blizu u tako velikom obliku kao nekada, drugi su učili, stigli ih, a neki i prestigli….

Treća pozicija moći pripala je Aleksandru Čeferinu, koji predstavlja novu snagu ne samo Slovenije, već i cijelog Balkana, jer i fudbalske oči Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore uprte su u njega. Iako se “još traži” neki su već osjetili tu moć. Zar mislite da je Skoplje dobilo slučajno finale Superkupa Evrope. U Makedoniji igraju Real Madrid i Mančester Junajted. Koliko vas bi povjeravali u tu priču do prije godinu -dvije ? Sa Čeferinom sve je moguće….

Ne treba sumnjati niti u ideju Balkanske lige, ma kako se ona zvala, ili u kojem formatu se bude igrala. Ako bude interesa, prije svega ekonomskog, Čeferin će spojiti nespojivo. Partizan na “Poljudu”, Dinamo na “Marakani”, Olimpija u Podgorici, Osijek u Sarajevu,….sa Čeferinom pitanje dana.

Takođe, sistemi takmičenja u evro kupovima jasno pokazuju da je Čeferin zauzeo stav da i “mali” moraju imati prolaz  i osjetiti dio atmosfere bogatih. Sve je podređeno novcu, ali ponekad i jedan prolaz balkanskih kubova u grupnu fazu može imati jači uticaj od bilo koje političke odluke. To Čeferinvrlo dobro zna i pripremite se na klubove bivše Jugoslavije u elitnim razredima.

Na listi su svoje mjesto našli i Roman Abramović (33), Nejmar (18), čuveni zloćko u sudjskoj odori Pjer Luiđi Kolina (17), Žose Murinjo (15), Andrea Anjeli (14), Kristijano Ronaldo (10), Pepe Gvardiola (9), Lionel Mesi (7), Florentino Perez (6)….Još jedno ime koje je obradovalo Balkan, a našlo se na spisku jeste Zvonimir Boban, novi hrvatski nogometni vjetar, koji se našao na visokoj 13 poziciji. Sa predispozicijama koje ima nema sumnje da ćemo ga vidjeti brzo i u samom vrhu. Ne vjerujete, pitajte Aleksandra Čeferina, on je ključ svega……