Nije tajna da je rad Željka Buvača neprocjenjiv u svim zamislima Jirgena Klopa koje se kasnije vide u igri Liverpula, a Liverpul trenutno igra brutalno u Premijer ligi. Upravo to je inspirisalo novinare “Sportsmejla” da konkretnije istraže zašto je Buvač toliko bitan harizmatičnom Nijemcu.

Statistika je surova, Liverpul je prvi, postigao je više golova od bilo kog drugo rivala, a kada je Klop dolazio, imao je samo jedan zahtjev, da dovede asistente Petera Kravjeca i Željka Buvača.

Poseban je akcenat na Buvaču, koga svi vide kao “mozak” svlačionice. Bio je dugo saigrač Klopa u Majncu, a Nuri Šahin ga je opisao kao Klopovog blizanca: Oni fudbal vide na identičan način, imaju detaljne diskusije prije i poslije svakog treninga.

Pepijn Linders, trener razvojnog tima, posebno je impresioniran Buvačem.

Šef ga je zvao ‘trenerskim udžbenikom’. Ja ga zovem kompjuterom treniranja, on je nevjerovatan! Imao sam privilegiju da radim u PSV-u sa Gusom Hidinkom i Ronaldom Kumanom, u Portu sa Andre Viljaš Boašom, Vitorom Pereirom i Žesualdom Fereirom, a onda i sa Brendanom Rodžersom. Ali ovo je nešto posebno – rekao je Lijnders.

Buvač je rođen u Omarskoj 1961. godine, bio je ofanzivni vezni, igrao za Rudar Prijedor, a za Borac iz Banjaluke odigrao je čak 100 mečeva. Poslije toga nosio je dres Rot Vajsa, Majnca i Nojkirhena. Tu je i počeo trenersku karijeru, dok nije počeo partnerstvo sa Klopom.

I danas se nalazi na mjestu selektora reprezentacije Republike Srpske, koju nažalost za tri godine nije niti jednom vodio. Bilo bi lijepo da u 2017. godini donese Liverpulu titulu, a Srpskoj premijerni nastup na međunarodnoj sceni.