Fudbaleri Progresa iz Kneževa i Karanovca na stadionu “Luke 2” u Mrkonjić Gradu, odigrali su prijateljsku utakmicu pod svjetlošću refletora.

Bila je to zanimljiva fudbalska utakmica drugoligaške i trećeligaške ekipe, a pobjedili su fudbaleri Progresa sa 2:1. Zanimljivo da su strijelci bili Budići. Naime, za Progres dva puta mrežu je pogodio njihov najbolji napadač Milijan Budić, a za Karanovac njegov prezimenjak Novica Budić.

Kneževljani su poveli u 25. minutu golom Milijana Budića, a igrači Karanovca izjednačili su u 44. minutu golom Novice Budića iz penala .To je bio i rezultat prvog poluvremena utakmice, a ekipa Karanovca na terenu dobro je parirala drugoligašu.

Pobjedu Progresu donio je svojim drugim golom, u 80. minutu Miljan Budić. Stručni štabovi obje ekipe mogu biti zadovoljni igrom svojih ekipa, koje su u završnoj fazi priprema, jer šampionati počinju za desetak dana.

Fudbaleri Progresa na “Lukama 2”, na stadionu sa vještačkom podlogom u subotu će odigrati novi kontrolni meč sa ekipom Gorice. Utakmica je zakazana za 13.30 časova. Biće to sigurno dobra fudbalska predstava, jer Progres ima dobar tim, a Šipovaljani su u meču sa Slobodom pokazali da su već sada spremni za prvenstvo i da imaju izuzetno jak tim.

I tako kraj februra u Mrkonjić Gradu je u znaku fudbala! Naime, uz domaći sastav na “Lukama 2” kontrolne mečeve igraju i ekipe iz okruženja. Tako je stadion “Luke 2” dobio na velikom značaju i pokazalo se koliko je to bio vizionarski projekat za fudbal u Mrkonjić Gradu, ali i okruženju, pa i Republici Srpskoj.

U upravi Slobode i u lokalnoj zajednici ističu da njie bilo lako sagraditi jedno ovako sportsko zdanje, koje je koštalo više od milion maraka. Osim pomoći Vlade Srbije od 200 hiljada evra, ostatak sredstva za realizaciju projekta obezbjedila je lokalna zajednica.

Održavanje stadiona sa vještačkom travom je dosta skupo i zahtjevno, pa će taj posao biti najverovatnije povjeren mrkonjićkoj kompaniji “Mavas”, koja je i postavljala na teren vještačku podlogu. Sigurno je da će se u narednom periodu korištenje terena morati plaćati, pogotovo kada se igraju utakmice pod svjetlošću reflektora.

Inače, na stadionu “Luke 2”, narednih dana će se raditi na rješavanju još nekih infrastrukturnih radova. Riječ je o “izvlačenju” i fiksiranju kuća za rezerevne igrače i službena lica van granica terena. U planu je i uređenje prostora s desne strane stadiona, kako bi se oko stadiona dobila jedna staza koja bi se mogla koristiti za večerenju šetnju i trčanje rekreativaca.

Naravno, ima još planova od izgradnje svlačionica u objektu koji će se graditi za potrebe gradskog bazena u kompleksu pored stadiona, a razmišlja se i o tribinama.

Ali prioritet će sigurno biti početak izgradnje upravne zgrade i modernih svlačionica na “Lukama 1”. Projekat je mnogo zahtjevan i skup, ali očekuje se i pomoć Fudbalskog savaza RS i BiH.

NA „LUKAMA““ DO PONOĆI

Zanimljivo je da je na “Lukama 2” živo do ponoći! Naime, po završetku utakmice Progres-Karanovac, sa trenigom su nastavaili pionri i kadeti FK Sloboda. I kako reče jedan Mrkonjićanin koji je je sve na „Lukama 2“ pomno pratio i uživao u fudbalu:“Srce mi je puno kada vidim ovu mladost i uslove koje imaju za treniranje“!

Tekst i foto: Slobodan Dakić